Sagen om Mogens Amdi og knap 40 års gemmeleg

OVERBLIK Sagen mod Mogens Amdi Petersen er omgærdet af en god portion mystik. Mest af alt fordi Tvind-stifteren, der er tiltalt for skattesvig og underslæb - med enkelte undtagelser - har formået at holde sig skjult fra offentligheden siden slutningen af 1970'erne.

Mogens Amdi Petersen udtaler sig kort til den ventende presse efter frifindelsen i 2006.

Når stifteren af Tvind, Mogens Amdi Petersen, vælger at søge om humanitært ophold i Mexico, så er der en god grund.

Den 77-årige og knap to meter høje mand er - sammen med fire andre centrale personer i Tvind - tiltalt for at have snydt den danske stat for 47 millioner skattekroner og for at have begået underslæb for 57 millioner kroner. Og det kan give fængselsstraf.

Det fik den mangeårige talsmand for Tvind Poul Jørgensen at føle. I modsætning til de andre tiltalte i den oprindelige Tvind-sag forsvandt han ikke, inden frifindelsen af dem blev anket i 2006. I ankesagen blev Poul Jørgensen i 2009 idømt to et halvt år bag tremmer.

Tvind

Tvind er et skolesamvirke, der blev stiftet af Mogens Amdi Petersen i 1970. Tvind består af en række selvstændige skoler, en rejsende højskole og projekter rundt om i verden. Et af Tvinds formål er at skaffe penge til U-lande ved indsamling og salg af brugt tøj.

Det er risikoen for en tilsvarende straf, der får Mogens Amdi Petersen og de fire andre tiltalte til at holde sig væk fra Danmark, og den retssag, der venter.

Tvind-medlem sladrede

Sagen tog for alvor fart, da Tvind-medlem Hans la Cour i 2000 fortalte, at ledende medlemmer af Tvind havde trukket tilskudskroner ud af den danske stat - blandt andet til projekter, hvis eksistens var tvivlsom.

Det førte i 2001 til en række razziaer på Tvind-adresser og en efterfølgende sag mod medlemmer af Tvind, der ifølge anklagen skulle have begået skattesvig for 47 mio. kr. og underslæb for 57 mio. kr.

Tiltalen var strikket sammen på baggrund af ni store projekter rundt omkring i verden.

Mogens Amdi var væk

På det tidspunkt var Mogens Amdi Petersen væk og havde været de i mange år. Han valgte at forsvinde i 1979 efter negativ presseomtale af Tvind årene før.

Men Jyllands-Posten fandt Mogens Amdi Petersen i 2001. Gemmestedet hed Fisher Island ved Miami, hvor Tvind-stifteren havde etableret sig i en luksuslejlighed til 50 mio. kr. og med en række amerikanske film- og sportsstjerner som naboer.

Samme år skriver BT, at Mogens Amdi Petersen stadig er i Miami på trods af, at hans seneste skjulested er blevet afsløret. I stedet for at flygte er han flyttet til en lejlighed i toppen af luksusboligkomplekset La Gorce Palace. Derudover har Tvind også købt samtlige lejligheder i bygningen Sterling i nærheden af La Gorce Palace.

Mogens Amdi Petersens luksusliv i eksil faldt en række andre Tvind-medlemmer for brystet, og de valgte derfor at fortælle om det, de opfattede som misbrug af offentlige midler i Tvind-toppen.

Se DR's dækning af Mogens Amdi Petersens retsmøder i USA i 2002 her.

Anholdt i Los Angeles

I årene omkring 2001 skulle Mogens Amdi Petersen ifølge en række anonyme kilder også have været i Ulfborg i Danmark, hvor Tvinds hovedkvarter ligger. Meldingerne gik på, at han skulle være fløjet til Tyskland for at krydse grænsen til Danmark i bil.

I 2002 kunne Mogens Amdi Petersen ikke længere holde sig skjult. På vej til Mexico blev han den 17. februar anholdt i Los Angeles. De efterfølgende ni måneder sad Mogens Amdi Petersen varetægtsfængslet i Kern County Jail i Californien indtil udleveringen til Danmark i september 2002.

I Danmark begyndte retssagen om skattesvig og underslæb, og efter cirka 150 retsdage blev Mogens Amdi Petersen og hovedparten af de andre tiltalte den 31. august 2006 frifundet ved byretten i Ringkøbing.

Det lykkedes for forsvarerne at bevise, at alle de projekter, som havde modtaget penge, fandtes i juridisk forstand, selvom de måske ikke var velfungerende projekter.

Kun én person, Steen Byrner, blev dømt. Den tidligere sekretær for Tvinds humanitære fond fik et års betinget fængsel.

Anklagemyndigheden ankede frifindelserne og Steen Byrners dom med krav om skærpelse. Men på det tidspunkt var de tiltalte rejst ud af Danmark.

Efterlyst af Interpol

Siden har Mogens Amdi Petersen og co. holdt sig væk fra de danske myndigheder, der i 2013 fik efterlyst ham via Interpol.

I 2014 gik rygterne på, at Mogens Amdi Petersen opholdt sig på Tvinds internationale uddannelsescenter TG Pacifico på halvøen Baha California i det vestlige Mexico.

Derfor bad Danmark de mexicanske myndigheder om at undersøge, om Mogens Amdi Petersen var i Mexico. Det var han ikke, lød meldingen.

I dag - den 30. marts 2016 - kan Jyllands-Posten så afsløre, at Mogens Amdi Petersen gemmer sig i TG Pacifico - et byggekompleks til cirka 90 millioner kroner, som du kan se billeder af her. Avisen skriver desuden, at han har søgt om humanitært ophold i Mexico for at undgå anholdelse og eventuel udlevering til Danmark.

Mexico har ifølge Jyllands-Postens oplysninger i første omgang afvist anmodningen fra den 77-årige Tvind-stifter.

Tiltale mod fem personer i ankesagen

  • Mogens Amdi Petersen: Leder af Tvind.
  • Kirsten Larsen: Mogens Amdi Petersens samlever gennem mange år og hans højre hånd i Tvind.
  • Marlene Gunst: Ansvarlig for store dele af økonomien i Tvind.
  • Christie Pipps: Juridisk rådgiver i Tvind. Hendes oprindelige navn er Kirsten Fuglsbjerg.
  • Steen Byrner: Tidligere sekretær for Tvinds humanitære fond. Idømt et års betinget fængsel ved byretten. Anklagemyndigheden har anket, da den mener, at straffen skal skærpes.

    Kilde: Jyllands-Posten