Satanistisk mode fra Bestseller forarger

Tøjkoncernen Bestseller sælger t-shirts hvor et omvendt kors er trykt på brystet. Det har gjort Haderslevs biskop vred.

Omvendte kors er normalt noget der hører Heavy Metal, satanist og Goth kulturene til - men i dette forår kan det omvendte kors også ses i den store danske modevirksomhed - Bestsellers butikker. QuickVote:

Det omvendte kors der er et anerkendt satanistisk symbol - bliver nemlig i Bestsellers Vero Moda butikker brugt som tryk på t-shirts til teenage-piger.

Vred biskop

Og det vækker vrede hos biskoppen i Haderslev stift Niels Henrik Arendt.

- De er villige til at sætte hvad som helst på tøjet bare det kan sælges. For dem er der såmænd ikke noget ideologisk eller antikristeligt i det - det handler bare om at tjene penge, men det kan man selvfølgelig også kalde en ideologi, siger Niels Henrik Arendt.

Biskoppen mener, at der ikke længere er grænser for, hvilke symboler virksomheder kan forsøge at tjene penge på.

- Det berører mig da, fordi det er et satanistisk symbol, og jeg synes satanismen er en rædselsfuld tro. Derfor bryder jeg mig ikke om at se det i det offentlige rum. Men vi har religionsfrihed, og dermed er der også frihed til at diverse tøjfabrikanter kan sætte alskens modbydelige symboler på deres tøj. Der er vel en grænse et sted. Måske hvis man satte et billede af en koncentrationslejr på en t-shirt - men det er jeg ikke engang sikker på, siger Niels Henrik Arendt.

Ville ikke støde nogen

Bestseller har ikke ønsket at udtale sig på bånd til dr.dk/p4 - men Lisbeth Holm Højgaard der er Executive Brand Director på VERO MODA , der står bag t-shirten siger følgende i en udtalelse:

"Det har ikke været vores mening at støde nogen med dette print. Vi har dygtige, unge og velmenende designere ansat, som slet ikke tænker i de baner. De ser udelukkende deres print som et grafisk virkemiddel - intet andet. Vi medgiver gerne, at vi måske burde have forudset, at dette print kunne tolkes og forstås på flere måder, men vi har været i 100% god tro. Vi er meget kede af, hvis vi har stødt nogen. Det har på ingen måde været intentionen"

Diskussion med unge

Biskop Niels Henrik Arendt har et godt råd til designerne i fremtiden:

- Jeg vil sige, at de skal tænke sig om. Men jeg tror, de er revnende ligeglade. Jeg vil gøre det, at jeg tager det op med de unge mennesker jeg møder. Jeg vil diskutere med dem, om det er fuldstændigt ligegyldigt hvad vi går og signalerer, når vi ikke mener noget med det, eller bør vi vælge noget der er livsbekræftende og signalerer glæde og kærlighed, siger Niels Henrik Arendt.

Bestseller er suverænt Danmarks største modekoncern og står bag mærker som Only, Vila, Vero Moda og Jack & Jones.

Satanistisk symbol

Det omvendte kors - eller Peterskorset har gennem tiden været brugt ved visse lejligheder inden for kristendommen . I en beretning fortælles det, at apostlen Peter blev henrettet i Rom, og bad om at blive korsfæstet med hovedet nedad, fordi han ikke var værdig til at blive korsfæstet på samme måde som Jesus.

Men i nyere tid har korset været et af hovedsymbolerne for satanister verden over, der med det omvendte kors vil udtrykke deres hån for kristendommen, og at de som satanister står for det modsatte af kristendommen. Det omvendte kors er også blevet brugt ved flere hærværks-episoder mod kirkegårde overalt i Danmark, hvor det er blevet sprøjtemalet på gravsten, kirkegårdsmure og kirkevægge.

Hvad synes du? Burde Bestsellers designere have undladt brugen af det omvendte kors? Eller er det et ligegyldigt gammelt symbol?

Skriv din kommentar her nedenfor.