Se grafikken: Så hårdt ramte betalingsringen Thorning

Allerede ved valget i september fik regeringen et vink med en vognstang. Vælgerne, der bliver ramt af betalingsringen, flygtede fra Socialdemokraterne

Grafikken bygger på en sammenligning af valgresultaterne i 2007 og 2011. (© Grafik: Mie Hvidkjær)

Regeringen var advaret om, hvor dårlig en sag, betalingsringen kunne blive.

Allerede ved valget i september, hvor Socialdemokraterne erobrede Statsministeriet, stod det lysende klart i valgresultatet, at vælgene i hovedstadsområdet sagde fra over for planerne om en betalingsring omkring København. En plan, som var meldt klart ud af S og SF inden valget.

Det viser sammenligning af valgresultaterne i 2007 og 2011 udarbejdet af analysefirmaet Kaas og Mulvad.

Socialdemokraterne gik generelt tilbage ved valget. På landsplan gik partiet fra 25,5% af stemmerne til 24,8%, et fald på 2,7%, Men faldet er anderledes voldsomt, hvis man ser på de områder, der vil blive berørt af en eventuel betalingsring.

I Storkøbenhavn mistede Socialdemokraterne hele 22,9% af stemmerne og på Frederiksberg 22%. Som grafikken øverst viser, tog resten af Nordsjælland tilsvarende afstand fra Socialdemokraterne. Med få undtagelser ses en markant vælgerflugt, i flere kommuner på over 8% af vælgerne.

Og debatten om betalingsringen er den mest nærliggende forklaring på de store udsving i valgresultatet, vurderer DRs analyseredaktør.

- Når man holder tallene sammen med den megen snak om betalingsringen, der var under valgkampen, er det oplagt, at det er hovedårsagen til vælgerflugten, siger Kenneth Thue Nielsen.

Valgtallene er interessante, fordi de viser, at Socialdemokraterne tilsyneladende har vidst, at de startede deres regeringstid med en meget svær sag, siger Kenneth Thue Nielsen.

- Allerede inden Socialdemokraterne forhandlede regeringsgrundlaget vidste partiet, at vælgerne i københavn og omegn havde vendt dem ryggen. Vi har siden set, at regeringen valgte at tage den hårde kamp mod vælgerne. En kamp, hvor de har mødt modstand og nu alligevel får kolde fødder, siger Kenneth Thue Nielsen.