Ups - passet ligger i skuffen derhjemme

Nogle glemmer passet, når de skal flyve, mens andre tror de ikke skal bruge det. Sidste år udstedte Københavns Lufthavn 2.115 nødpas.

Politiet i Københavns Lufthavn har travlt med at udstede sådkaldte nødpas til de mange rejsende, der har glemt passet. I 2012 blev der udstedt 2.115 pas. (© DR)

Rene underbukser, pas penge og billetter. Der er egentlig ikke så meget at huske på, når ferietasken skal pakkes.

Alligevel står tusindvis af dansker hvert år med paniksved på panden ved lufthavnens check-in skranke, fordi passet er efterladt hjemme i skuffen.

Ifølge tal, som FDM Travel har indhentet fra Rigspolitiet blev der alene i Københavns Lufthavn udstedt 2.115 såkaldte nødpas sidste år. De udstedes på dagen for afrejse af politiet.

Nogle må rejse hjem

En af forklaringerne på den store efterspørgsel er, at mange rejsende fejlagtigt tror, passet ikke er nødvendigt, når rejsen går til et land, der en del af Schengenfælleskabet i EU, mener Thomas Kristensen, kommunikationskonsulent hos Rigspolitiet.

- Det er jo en ubehagelig situation at stå i, så der er al mulig grund til at være opmærksom på, om man har tjek på alt. Fx hvilke krav der stilles i det land, man skal rejse til. Nogle oplever at komme til et fremmed land og så opdage, at de ikke har papirerne i orden, og derfor bliver bedt om at rejse hjem igen, siger han.

600 kr. plus et pasfoto

I alt vurderer Rigspolitiet, at der på landsplan udstedes mellem 25.000-30.000 midlertidige pas om året, og Thomas Kristensen påpeger, at opgaven med at udstede de mange pas helst ikke skal ligge hos politiet, den ligger hos Borgerservice i kommunerne.

Der er gode kontante årsager til at huske passet. Det koster nemlig 600 kroner og et pasfoto at få lavet det, der officielt hedder et midlertidigt rejsebevis i lufthavnen.