Værested for psykisk syge lukket efter chikane

Bøller har chikaneret en gruppe psykisk syge i Korsør i så voldsom en grad, at deres værested nu lukker med øjeblikkelig virkning. Brugerne tør ikke være der.

Det er Birkehuset for psykisk syge i Korsør, der nu lukker efter ballade. Brugerne har følt sig utrygge. (Foto: Maja Normann © DR)

Et værested for psykisk syge i Korsør lukker med øjeblikkelig virkning efter lang tid med chikane, overfald og brandstiftelse, som en gruppe unge mennesker står bag.

Værestedet ligger i et berygtet, belastet boligområde på Motalavej i Korsør, og det er her, de unge bøller kommer fra.

De har generet de psykiske syge i så voldsom en grad, at de ikke tør være i området mere.

Bruger: Det er angstprovokerende

Birte Levring er en af de psykisk syge brugere af værestedet. Hun har været glad for værestedet, fordi det gav hende ro i sindet.

- Jeg oplever det som et fristed. Det er utroligt vigtigt for mig, at det er trygge og rolige omgivelser, jeg kommer i. Og jeg bliver påvirket af, at dem jeg kender oplever grimme ting. Det kan være en cigaret, man bliver fraluret, folk udefra som kommer ind og betræder vores område, selvom de ikke har noget at gøre her.

- Det er voldsomt provokerende for os som har angst og uro. Det bryder jeg mig ikke om, fortæller hun til DR Sjælland.

- Vores hus er blevet brændt af, borgere er blevet overfaldet og truet med kniv, franarret penge, og så har trusler og skældsord mod os som danskersvin og lortekommune også været almindeligt, når vi sad udenfor, fortæller Henrik Skov fra værestedet.

Det er Slagelse Kommune, der har besluttet at lukke værestedet. Der var ikke en anden udvej, fortæller Eddie Göttsch, der er centerleder for socialpsykiatrisk center Slagelse.

- Vi synes ikke, at det er forsvarligt at være i området, som situationen er lige nu. Så vi lukker midlertidigt ned, forklarer han.

Bøller er kendt af politiet

Politiet kender de unge, der har lavet ballade både ved værestedet og i resten af boligområdet. Det kulminerede nytårsaften med kanonslag og bomberør, som de truede ordensmagten med, og en patruljevogn fik smadret ruderne. (Se indslaget med de unge fra TV2Øst).

De unge siger til den regionale tvstationTV2Øst, at de vil have respekt og vise, at de har magten i boligområdet.

- Det er meget trist. Vi kan ikke gebærde os, som vi gerne vil. Jeg kunne ønske mig et sted for os inde i byen i Korsør. Det skal emme og ose af fred, så jeg kan komme mig og turde se samfundet i øjnene, når jeg går herfra, fortæller Birthe Levring.

Birthe Levring er en blandt de 20 og 30 faste brugere af værestedet. De får nu andre muligheder for et værested men ikke i Korsør. De skal til Slagelse eller Skælskør, indtil kommunen finder nye lokaler, hvor Birthe Levring og de andre kan føle sig trygge.