Ålen: Mads Mikkelsen vinder i Cannes

Zentropas Peter Aalbæk Jensen er helt sikker på, at Mads Mikkelsen vinder prisen for bedste mandlige hovedrolle i Cannes søndag.

Der er ingen grund til at pakke det ind, når man er sikker i sin sag.

Sådan må Zentropas Peter Aalbæk Jensen i hvert fald have tænkt, da dr.dk spurgte til hans forhåbninger om Gyldne Palmer til holdet bag den danske film "Jagten" under Cannes Filmfestivalen. De uddeles søndag.

- Jeg mener altså, at Mads Mikkelsen får guldpalmerne. Det er jeg helt sikker på, siger filmproducenten uden at blinke.

Mærkeligt med mandlig pædagog

- Fordi det er så mærkeligt for udlandet at se en mand være pædagog og blive skubbet rundt af alle mulige stærke kvinder. Det er jo et typisk skandinavisk fænomen, vi ser i filmen, siger han til dr.dk.

Mads Mikkelsen har hovedrollen i Thomas Vinterbergs film, der er med i hovedkonkurrencen på den præstigefyldte festival i det sydfranske. Filmen er blevet modtaget pænt af rigtig mange anmeldere fra mange forskellige lande. De franske anmeldere har dog været noget skeptiske over for filmen.

Helten - nu som blød mand

Men Peter Aalbæk Jensen tror på, at Mads Mikkelsen overhaler de andre skuespillere med sin præstation som pædagogen Lucas, der fejlagtigt beskyldes for at have forgrebet sig på sin bedste vens datter.

- Det er jo godt at se, at en international actionhelt og skurk pludselig er en blød mand. Mads spiller også meget bedre i en rolle som den her. Så jeg tror, han har alt muligt medvind, siger Peter Aalbæk Jensen.

Zentropa-bossen har været forholdsvis rolig efter de første pressevisninger, "for det er jo det ledeste publikum, vi overhovedet kan have", som han formulerer det.

- Hvis bare halvdelen af dem vender tommelfingeren nedad, så dør alt. En instruktør som Lars von Trier deler altid vandene, men der plejer vi jo at have solgt filmen på forhånd. Men her står vi jo med en film, der ikke er solgt på forhånd, fordi den blev færdig til Cannes i sidste øjeblik.
Så vi var afhængige af at få en god presserygvind. Og det fik vi, siger Peter Aalbæk.

Vi kender det alle

Han krydser naturligvis ikke bare fingre for Mads Mikkelsen men også for Thomas Vinterberg, der oplevede Cannes-triumf med dogme-filmen "Festen" for 14 år siden.

- "Jagten" er jo også bredere end en film om en mand, der har oplevet incest, for alle har vel oplevet, at folk pludselig kan vende sig mod én i skolegården eller senere i livet. Det er en universel film, siger han med henvisning til pædagogen Lucas, der pludselig står meget alene, da løgnen om overgrebet løber løbsk.

Vil du med bag kulisserne ved filmfestivalen i Cannes, skal du se med på DR K i dag lørdag klokken 20.00. Her har kanalens filmprogram "Filmselskabet" fulgt Thomas Vinterberg, Mads Mikkelsen og resten af holdet bag "Jagten" i de hektiske dage op til verdenspremieren.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve