Domingo fylder 75 - her er 5 af de bedste fra manden der gør opera til hits

Plácido Domingo har solgt millionvis af plader og fyldt stadions, men hvor skal man begynde i hans monstrøse produktion?

Plácido Domingo har smeltet hjerter til smør med sin bare stemme i seks årtier, og er den mest produktive operasanger nogensinde (Foto: Getty Images) (Foto: Kevin Winter © 2010 WireImage)

Det er ikke uden grund, han bliver kaldt Kongen af Opera. Hans stemme har smøget sig generøst ind gennem øregangene på en konstant voksende fanskare, siden han debuterede på de musikalske brædder som 16-årig.

I dag fylder han 75, og kender verdens operahuse som sin egen baghave. Udover at have sunget sig igennem 145 roller, har han svunget dirigentstokken og været kreativ direktør i Washington National Opera og Los Angeles Opera. Han er også generaldirektør i Los Angeles-operaen, sideløbende med at han turnerer verden rundt.

Operaens dåseåbner

Han var med til at gøre den finkulturelle opera folkelig, da han sammen med Luciano Pavarotti og José Carreras dannede De Tre Tenorer, som debuterede under VM i Fodbold i 1990 - og en af deres koncerter blev transmitteret til 100 lande og en milliard seere. Med undtagelse af enkelte pauser holdt trioen sammen frem til Pavarottis død i 2007.

Det er sin sag at gå ombord i Domingos bagkatalog, der rummer hundredvis af plader og film. Operaelskende P2-vært, Jørgen Hansen, skærer ind til benet og anbefaler 5 udgivelser.

Benzinen i dramaet

- Min personlige favorit, fordi Domingo her både er på toppen vokalt i den hundesvære start-arie og på samme tid har et hav af nuancer i stemmen, som giver dramaet ekstra benzin.

'Verdi: Aida med Montserrat Caballé, Fiorenza Cossoto og New Philharmonia Orchestra'. Dirigent: Riccardo Muti (1974)

De oversete skatte

- De såkaldte spanske zarzuelaer – operetter – var en overset skatkiste, indtil Domingo tog dem frem og gav dem den maskuline råhed og sydlandske charme, der skal til for at få dem op og spille.

'Romanzas de Zarzuelas med Madrid Symfonikerne'. Dirigent: Manuel Moreno-Buendia (1990)

Gennembruddet

Domingo fik det helt store folkelige gennembrud med koncerten i Caracallas-termerne i Rom sammen med kollegerne Pavarotti og Carreras som De Tre Tenorer. Folkefest og musikalsk overflødighedshorn hånd i hånd. Og så meget glæde!

'De Tre Tenorer', koncertfilm med Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras og Roms Operaorkester. Dirigent: Zubin Mehta (1990)

Tysk helteopera

Der er mange holdninger til Domingos forsøg med Wagner. Passer den passionerede spanske stemme til tysk helteopera? Jeg er selv ikke helt overbevist, men Domingos overbevisende musikalitet fejler ikke. Et interessant alternativ til mere massive tyske heltetenorer.

Wagner: Tristan og Isolde med Nina Stemme og Covent Garden Operaens Orkester. Dirigent: Antonio Pappano (2005)

Ægte rædsel - og opera

Domingo har haft en lang række filmroller og på den måde været med til at udbrede opera. Tosca har den ekstra fine detalje, at den er optaget på de originale locations i Rom. Og så er Ruggiero Raimondi den ondeste politichef, man kan forestille sig. Ægte rædsel.

Puccini: Tosca. Film med Catherine Malfitano, Ruggiero Raimondi og Det Italienske Radioorkester. Dirigent: Zubin Mehta (1992)

Jørgen Hansen

  • har været operaelsker, siden han som 10-årig så Benjamin Brittens opera 'Skruen Strammes' i fjernsynet.
  • har Mozarts 'Cosi fan tutte' og Verdis 'Aida' og blandt sine favoritter.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve