Anmelder om nyt portræt af Helle Thorning: Det ligner et profilbillede til Facebook

Torben Weirup fra Berlingske ser i portrættet af Danmarks første kvindelige statsminister en selvsikker kvinde på vej videre i karrieren.

Det nye maleri af Helle Thorning-Schmidt, der netop er blevet offentliggjort på Christiansborg, er et ”pænt og glat præsentationsbillede”.

Det mener kunstkritiker på Berlingske, Torben Weirup.

- Jeg ser en kvinde, som har fået lavet et portræt af sig selv, som hun kan bruge som profilbillede på Facebook eller vedlægge sit cv til næste ansøgning, siger han.

Og det skal ikke forstås negativt, understreger han.

Det er bare en spejling af den tid, vi lever i, hvor alle tager selfies, og hvor folk gerne vil se godt ud på de sociale medier.

Ditte Ejlerskov, der har malet portrættet af Helle Thorning-Schmidt tænker på den forhenværende statsminister som "en nybygger, der har erobret nyt land". Det synes Berlingske kunstkritiker Torben Weirup rammer meget godt. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

En kvinde på vej videre i karrieren

Samtidig er portrættet også moderne ved ikke at være nær lige så statsmandsagtigt (m/k), som mange af de andre tidligere statsministres portrætter, der hænger på Christiansborg. De ligner, med undtagelse af Anders Fogh Rasmussen – statsmænd for hvem statsministerposten var slutstillingen, mener Torben Weirup.

Valget af Ditte Ejlerskov siger noget om Helle Thorning-Schmidts opfattelse af sig selv som en karrierekvinde

Torben Weirup

Det blev den som bekendt ikke for Helle Thorning-Schmidt, der nu er direktør i organisationen Save The Children International.

- Portrættet fortæller selvfølgelig, at hun var statsminister i Danmark. Men også at det job ikke var slutningen på hendes karriere. Hun er en ung kvinde på vej et andet sted hen.

At hun ser direkte på beskueren sender ifølge Torben Weirup et stærkt signal.

- Det signalerer selvbevidsthed og selvsikkerhed. Det er, som om hun siger: ’Jeg har det, der skal til’.

Kritiker: Thorning - en karrierekvinde

Det er Helle Thorning-Schmidt selv, der har valgt den 35-årige kunstner Ditte Ejlerskov til at male sit portræt.

Ejlersjov har tidligere portrætteret blandt andre Beyoncé og Rihanna og interesserer sig ifølge Berlingske kunstkritiker for ”kvinder, roller og magt”.

- Og det samme gør Helle Thornings-Schmidt, siger han.

- Jeg mener, at valget af Ditte Ejlerskov siger noget om Helle Thorning-Schmidts opfattelse af sig selv som en karrierekvinde, uddyber Torben Weirup.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve