Biblioteker vil fortsætte med e-bogsalg

På bibliotekernes nye e-bogstjeneste kan man købe bøger direkte fra forlagene. Konkurrenceforvridende, mener boghandlere. Biblioteker nægter at rette ind.

På bibliotekerne kommer man for at låne bøger, skulle man mene. Men med den nye e-bogs-tjeneste, ereoelen.dk, går landets folkebiblioteker skridtet videre og tilbyder nu e-bøger til salg direkte fra bibliotekernes hjemmeside.

Bibliotekerne sælger bøgerne direkte via forlagenes hjemmeside og går dermed uden om e-boghandlerne. E-boghandlere som saxo.com og riidr.com kalder derfor i dagbladet Politiken aftalen for konkurrenceforvridende, når folkebibliotekerne med skattekroner i ryggen indgår eksklusive aftaler med landets forlag om at sælge bøger.

Biblioteker nægter at lave noget om

Den kritik giver folkebibliotekerne dog ikke meget for, forklarer Bo Fristed, formand for bibliotekernes konsortium bag ereolen.dk

- Jeg nægter at lave vores aftale med forlagene om. Pressen skal ikke definere, hvad vi gør. Det her er en storm i et glas vand, og jeg forstår virkelig ikke, at e-boghandlerne kalder det konkurrenceforvridende, siger Bo Fristed til DR Kultur.

Ifølge Bo Fristed er bibliotekerne nærmest nødt til denne ordning for at få dokumentation for, at udlånet af e-bøger stimulerer salget af samme. Og ikke omvendt får salget af e-bøger til at falde, som forlagene og visse forfattere frygter.

Vil stimulere salg ikke konkurrere

Han henviser til 1930'erne, hvor bibliotekerne fik lov til at låne bøger ud, og det betød dengang, at salget af bøger begyndte at stige.

- Vi forventer ikke at sælge mange bøger. Vi vil ikke konkurrere med e-boghandlerne, men stimulere salget, mener Bo Fristed.

Men kunne I ikke have inkluderet e-boghandlerne?
- Det kunne vi i princippet godt, men der er tekniske udfordringer og vores budget til den forsøgsordning er begrænset. Det her er et forsøg i et år, som skal registrere om udlånet af e-bøger stimulerer salget af e-bøger. Det tror vi på, men vi har ikke nogen dokumentation. Det giver forsøget os.

Deler indtægten ved salg

Bo Fristed mener desuden, at e-boghandlerne er sure, fordi de tror, at bibliotekerne vil sælge e-bøger til mindstepris. Men det garanterer formanden for konsortiet bag ereolen.dk ikke vil ske. I stedet vil e-bøgerne blive solgt til den vejledende udsalgspris plus diverse omkostninger - altså fra forlagenes hjemmesider, som man kommer direkte hen til fra bibliotekets hjemmeside.

Aftalen mellem biblioteker og forlag er strikket sådan sammen, at bibliotekerne betaler forlagene 18,50 kroner per udlån, og man kan maksimalt låne e-bogen to gange. Får man ikke læst bogen færdig, kan man købe den, og her deler forlag og bibliotek indtægterne, når forfatteren har fået sin andel.

Aftalen er ifølge Styrelsen for Biblioteker og Medier ikke i strid med biblioteksloven, og ifølge Bo Fristed bryder den heller ikke Kommunalfuldmagten, da der ikke er tale om erhverv. Men det må komme an på en prøve, hvis nogen klager officielt over ereolen.dk, erkender Bo Fristed.

Projektet med ereolen.dk drives af de seks Centralbiblioteker samt København, Frederiksberg og Aarhus. Bibliotekerne har indgået en aftale med 66 forlag om at sælge deres bøger.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve