Biblioteksbrugere kommer til at stå i kø når de låner e-bøger

Ny e-bogssatsning er et tilbageskridt for biblioteksbrugerne, mener professor.

På nogle af de danske biblioteker vil der fra denne uge være mulighed for at låne bøger via Ebib. Men platformen bliver kritiseret for at tænke mere analogt end digitalt. (Foto: Dibyangshu © Scanpix)

Når en række bibliotekerne i denne uge i samarbejde med landets største forlag åbner for en ny udlånsportal for e-bøger, så vil det være et tilbageskridt i forhold til tidligere.

Det mener Jan Damsgaard, professor i digitale forretningsmuligheder ved CBS.

I modsætning til tidligere risikerer man nu at stå i kø, når man skal låne e-bøger. Det skyldes, at Gyldendal, Lindhardt og Ringhof, JP/Politikens Forlag, Gad, Rosinante og Modtryk i denne uge lancerer deres egen udlånsportal, hvor bibliotekerne skal købe et bestemt antal licenser til en konkret titel.

Tidligere deltog de seks forlag ellers i eReolen, hvor brugerne af det enkelte bibliotek frit kunne låne et ubegrænset antal eksemplarer af den samme titel, men det bliver altså ikke muligt i den nye udlånsportal Ebib.

Dermed vil bibliotekslånere nu risikere at stå i kø, hvis de indkøbte licenser allerede er udlånt.

Fakta om Ebib

Disse seks forlag står bag Ebib:

  • Gyldendal
  • Lindhardt og Ringhof
  • Modtryk
  • Rosinante
  • JP/Politikens Forlag
  • Gad

Gammeldags og bagstræberisk

- Forlagene forsøger at overføre den fysiske distributionsform ind i den digitale verden. I forhold til eReolen risikerer brugerne nu at stå i kø for at låne en e-bog, hvilket virker unaturligt, når det drejer sig om en digital fil.

- Det er en gammeldags og bagstræberisk måde at tænke udlån på, og nogle brugere vil stå uforstående over for det, siger Jan Damsgaard, (CBS).

Han peger på, at forlagene i højere grad bør acceptere, at bøger ikke længere er fysiske, og frem for alt at det ikke længere giver mening at distribuere det digitale på det fysiske markeds præmisser.

Københavnske biblioteker deltager ikke

Københavns Hovedbibliotek er et af de biblioteker, der har takket nej til at indgå en aftale om Ebib.dk. Chef for Københavns Hovedbibliotek, Jakob Heide Petersen, mener ikke, at løsningen er god for de københavnske biblioteker, da den ikke er brugervenlig og alt for dyr.

Det er en gammeldags og bagstræberisk måde at tænke udlån på, og nogle brugere vil stå uforstående over for det.

Jan Damsgaard, professor i digitale forretningsmodeller ved CBS

- Priserne er højere, og det er svært at regne ud, hvad bibliotekerne egentlig skal betale, når det kommer til stykket. Og at brugerne risikerer at stå i kø, virker langt fra som den bedste model for os, siger Jakob Heide Petersen.

Frit udlån skader salg

Forlagene, der står bag Ebib, afviser, at modellen er gammeldags og forvirrende for brugerne.

- Der er intet gammeldags i det, vi nu indfører. Vi gør brug af en licensmodel, så brugerne vil opleve udlånene på samme måde som de fysiske udlån, siger Cliff Hansen, forretningsudviklingsdirektør i Lindhardt og Ringhof.

Han peger på, at modellen i eReolen var alt for liberal for de seks forlag og skadede salget på bøgerne. Blandt andet så man, at udlånet gik ind og skadede forlagenes salg af bøger.

Stadig mulighed for at låne i eReolen

Københavnerne og brugere tilknyttede de andre centralbiblioteker, som står uden for Ebib-samarbejdet har dog stadig mulighed for at låne e-bøger via eReolen. Det bliver dog uden e-bøger fra de seks store forlag.

Biblioteker, der er tilknyttet centralbibliotekerne i Vejle, Herning og Gentofte, har indgået aftale om brug af Ebib. Det drejer sig om knap halvdelen af de danske bibliotekslånere, siger forlagene bag Ebib.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve