Færøsk kulturliv i chok: Kunstner opfordrer til boykot

På Færøerne er kulturlivet i oprør på grund af et finanslovsforslag, hvor den færøske kulturfond står til at miste 20 procent af sin bevilling.

Færøernes blomstrende kulturliv er beundret i udlandet, men nu vil et finanslovsforslag skære i kulturfondens støtte. Her ses den færøske musiker Benjamin til landets G!-festival. (Foto: Claus Vittus © DR Kultur)

- Når færinger skal prale af os selv, er det kunstnerne, vi praler af, siger komponist Sunleif Rasmussen.

Men Færøernes kulturliv er i oprør, da den færøske kulturfond står til at miste 20 procent af sin bevilling i et nyt finanslovsforslag.

Og det har fået Sunleif Rasmussen til at opfordre sine kunstnerkolleger til at boykotte officielle arrangementer.

Opfordring til boykot

- Det må være noget for noget. Hvis vi skal være pynt til officielle begivenheder, så må de også give os en økonomisk indsprøjtning. Det er en investering i kunsten og i samfundets fremdrift. Det bliver de nødt til at anerkende, ellers synes jeg ikke, vi skal spille med, siger Sunleif Rasmussen til Kulturnyt på P1.

Flere kunstnere er blevet rasende over nedskæringerne, da kunsten har en så stor betydning i samfundet, samtidig med, at den blevet marginaliseret i økonomiske sammenhænge.

- Vi bliver brugt som brystpynt af politikerne (…) men jeg har snakket med nogle af mine kolleger, og vi er besluttede på at sige nej næste gang, siger Sunleif Rasmussen.

"Der er dårlig styring"

Ifølge den færøske musiker Teitur, er forslaget om nedskæringen i kulturfondens støtte et udtryk for et generelt problem i det færøske system.

- Det er et eksempel på et meget større grundlæggende problem (…) at man ikke har den fjerneste idé om, hvad man vil i samfundet rent politisk. Alle færinger er enige om, at der er dårlig styring. Og ligesom de fleste unge, kreative mennesker, føler jeg mig fuldstændig uden for det færøske styre, siger Teitur.

Kulturminister: Jeg vil styrke kulturen

Men den færøske kulturminister, Bjørn Kalsø, fastslår, at han gerne vil styrke kulturen og tilføre området midler på sigt. Men i år skal der spares.

- Målet er selvfølgelig, at vi får vendt den økonomiske situation, så vi på sigt kan give kulturfonden pengene tilbage. Men situationen er, som den er. Og det er Lagtinget, som bestemmer, hvor mange penge, ministeren har at arbejde med, siger Bjørn Kalsø.

Nu er det op til det færøske Lagting, om de vil vedtage finanslovsforslaget om nedskæringer eller finde ekstra penge til kulturlivet.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:507b97ee860d9a2ac8cf3001

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve