Filmland: De film skal du se i 2013

Filmlands Per Juul Carlsen har sammen med tre repræsentanter fra filmbranchen fundet frem til de film, du skal glæde dig mest til i 2013.

Filmlands Per Juul Carlsen har sammen med tre repræsentanter fra filmbranchen fundet frem til de film, du skal glæde dig mest til i 2013.

En blodig spagettiwestern, selverklæret nymfomani og et dobbeltportræt af Spies og Glistrup er blot noget af det, du kan glæde dig til i filmåret 2013.

Filmlands Per Juul Carlsen har kigget i filmbranchens krystalkugle i selskab med instruktør Lone Scherfig, Filminstituttets Claus Ladegaard og Informations Christian Monggaard, og fortæller os hvilke film, vi skal se i år.

Glad amerikanerdreng

Filmredaktør på Information, Christian Monggaard, er med egne ord en "glad amerikanerdreng", så hans filmanbefalinger kommer ikke overraskende fra USA.

- Jeg glæder mig sindssygt meget til Tarantinos nye film "Django Unchained". Det er Tarantinos spagettiwestern og den ser ret fantastisk ud. Jeg er også Tarantino-fan, og jeg synes hans leg med B-filmgenren er fantastisk. Derudover ser jeg frem til Tim Burtons "Frankenweenie" og Spielbergs "Lincoln", som allerede har haft premiere i USA og har fået positive ord med på vejen, siger Christian Monggaard.

Gode danske film i vente

Det er derimod de danske film, som optager områdedirektør for produktion og udvikling i Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, og der er meget godt i vente, fortæller han.

- For et par år siden, var den mest oplivende danske film "R" af Tobias Lindholm og Michael Noer. Sidste år lavede Lindholm "Kapringen", som var god og blev set af mange, og til foråret kommer vi til at se Michael Noers første soloprojekt, ungdomsgangsterfilmen "Nordvest", som jeg glæder jeg mig rigtig meget til, siger Claus Ladegaard.

Den danske film, der vil blive set af flest i 2013 er filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens bestseller "Kvinden i Buret", spår Claus Ladegaard. Han forudser i øvrigt, at Thomas Vinterbergs prisvinder "Jagten" og Christoffer Boes dobbeltportræt af "Spies og Glistrup" vil lokke danskerne i biografen.

Auteurs vender tilbage

Lidt mindre optimistisk er filminstruktør Lone Scherfig, som mener, vi befinder os i en periode med sikre satsninger fra filmverdens side, hvor klichéerne står i kø, og landevendingerne indenfor film kun sker rent teknologisk. Alligevel er der visse højdepunkter i det kommende filmår, da nogle af Scherfigs gamle forbilleder gør comeback.

- Jeg har begrædt lidt, at auteurs fra den tid, hvor jeg lærte at lave film har været væk. Men nu vender de tilbage. Det er navne som Thomas Anderson og Michael Haneke, siger Lone Scherfig om de to instruktører, der er biografaktuelle i 2013 med henholdsvis "The Master" og "Amour".

Spring break og japansk monsterfilm

Og de tre filmfolk er også positivt stemte overfor en række andre film med premiere i 2013.

- Lars Von Trier er en af mine helt store helte, så jeg glæder mig meget til hans kommende film "Nymphomaniac". Og så er der Jacques Audiards nye film "Rust and Bone", siger Lone Scherfig.

Selvom Claus Ladegaard allerede har set amerikanske Harmony Korines "Spring Breakers", glæder han sig til gensynet, når filmen rammer landets biografer i løbet af i år.

- Jeg har aldrig nogensinde set en film, hvor jeg er blevet overrasket over handlingen så mange gange. Filmen handler om fire collegepiger, som tager på spring break i Florida og kommer ud i noget snavs. Og så tror man, man ved, hvad den handler om - men det gør man ikke, siger Claus Ladegaard.

Christian Monggard ser også frem til mexicanske Guillermo del Toros nye film "Pacific Rim".

- Det er en salgs monsterfilm efter japansk opskrift. Guillermo del Toro har formået at bygge bro mellem arthouse og mainstream med film som "Hell Boy" og "Pans Labyrint". Han holder fast i sine kunstneriske rødder og er en af de mest originale instruktører, der findes.

Solid start på filmåret 2013

Filmåret 2013 har fået en glimrende start med Benh Zeitlins "Hushpuppy", mener Filmlands Per Juul Carlsen.

"Hushpuppy" får dansk premiere i morgen d. 3. januar, og er ifølge filmanmelderen en kvalificeret kandidat til årets bedste film:

- Den er frit fabulerende, anderledes og temmelig vanvittig. Den handler om noget grundlæggende som global opvarmning og folk, der skubbes til side i udviklingens navn. Den er en kandidat til den bedste film i 2013, så på den måde, starter filmåret fortrinligt.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve