Kulturredaktør: 2013 bliver et kanonår for dansk film

Med nye film af Thomas Vinterberg, Lars von Trier og storfilmen 'Spies & Glistrup' er der både udsigt til filmpriser og kø foran billetlugerne i 2013.

2012 ligner optakten til det, der i 2013 meget vel kan udvikle sig til en ny guldalder for dansk film.

Sidste år blev der solgt fire millioner billetter til danske fim i danske biografer. Det er kun overgået én gang i det sidste kvarte århundrede.

Alligevel er der udsigt til nye rekorder, både kommercielt og kunstnerisk i 2013. Allerede i næste uge får Thomas Vinterbergs 'Jagten' premiere herhjemme.

Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i en præstation, der indbragte ham en palme ved filmfestivalen i Cannes.

Prisregn til 'En Kongelig Affære'

Ved filmfestivalen i Berlin i næste måned er danske Mikkel Boe Følsgaard udnævnt til et af Europas bedste bud på en kommende filmstjerne, en såkaldt Shooting Star.

Følsgaard spiller overfor Mads Mikkelsen i Nikolaj Arcels 'En Kongelig Affære', der er nomineret til en Golden Globe i Hollywood. Filmen er også en af de ni, der kandiderer til en Oscar for bedste udenlandske film i næste måned.

Går den kongelige affære hele vejen - og får både Globe og Oscar - vil det være en præstation, der overgår Susanne Biers Oscar for Hævnen i 2011.

Prisregn til 'En Kongelig Affære' vil afføde visninger i alverdens biografer og genlancering i Danmark, hvor filmen allerede er bestseller i biograf såvel som på DVD.

Nymfomanen i Cannes

I den danske filmbranche håber man på, at dokumentarfilm kan blive, hvad dogme var for dansk film i 1990'erne.

I den danske filmbranche håber man på, at dokumentarfilm kan blive, hvad dogme var for dansk film i 1990'erne.

Niels Frid-Nielsen

Den dansk producerede kortfilm 'The Act of Killing' om folkemord i Indonesien er allerede udvalgt til filmfestivalen i Berlin. Får Danmark også en dokumentar med ved filmfestivalen i Cannes vil ambitionerne være indfriet.

Mere sikkert synes det dog, at Lars von Trier gør comeback i Cannes med sit erotiske drama Nymfomanen.

Efter skandalen i 2011, hvor von Trier erklærede sin sympati for Hitler og efterfølgende blev bortdømt fra festivalen, vil et comeback være af stor betydning for von Trier selv, hans filmselskab Zentropa og dansk film generelt.

Falder der palmer af oven i købet, vil triumfen blive fuldendt.

Spies, Glistrup og morgenbolledamerne

Men størst herhjemme bliver formentlig Christoffer Boes 'Spies & Glistrup' med Pilou Asbæk som rejsekongen Simon Spies og Nicolas Bro som nul-skat advokaten Mogens Glistrup.

Filmen handler om to af det 20. århundredes mest kontroversielle personligheder, som mange stadig husker. Og i filmen giver de den hele armen med morgenbolledamer, hashrygning og flotte biler.

'Spies & Glistrup' er ikke udset til at lægge alverdens festivaler ned, men meget skal gå galt, hvis ikke den ender som en af årets helt store succeser herhjemme.

Når hertil kommer nye film fra Bille August, Nils Malmros og Cannes-vinderen Nicolas Winding Refn, samt en spillefilm om travhesten Tarok fra Anne-Grethe Bjarup Riis, kan der hurtigt blive kø ved billetlugerne.

Der er udsigt til et kongeligt kanonår for dansk film.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve