Skuespillere om kritik af '1864': Grotesk, latterlig og dum at høre på

Instruktør Ole Bornedal er igang med komedien 'Dræberne fra Nibe', som er hans første film siden den omdiskuterede og kritiserede DR-serie '1864'.

Salsamusikken spiller og fylder det lyse rum i Samuels Kirke på Nørrebro i København. Skuespillerne Mia Lyhne og kollegaen Lene Maria Christensen danser storsmilende med et hav af statister.

Filminstruktøren Ole Bornedal står endnu engang på settet omringet af kameraer og fægter med armene. Denne gang er det optagelser til komedien 'Dræberne fra Nibe', der skal i kassen. Et projekt, der formentlig er mindre politisk kontroversielt end Bornedals seneste projekt, DR-serien '1864'.

Alligevel føler instruktøren sig ikke sikker på, at han vil gå fri for kritik denne gang.

- Ligeså absurd det var at finde en politisk kontrovers i '1864', så ville det selvfølgelig også være absurd at finde en kontrovers i den her film, siger han.

- Men belært af erfaring, så ved man jo aldrig hvor crazy folk de er derude.

Måske er komedien 'et anslag mod ægteskabet'

Ole Bornedal blev hårdt kritiseret for at politisere i den historiske dramaserie. Kritikken kom især fra Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard, der var 'rystet' og 'dybt skuffet' over serien.

- Ole Bornedal vil jo bare gøre det ekstremt at være national. Og han fik jo også ros af sine venstreorienterede venner, lød det blandt andet fra Pia Kjærsgaard i 2014.

Mindre historisk end '1864' bliver 'Dræberne fra Nibe' formentlig. Komedien, der har premiere til december, handler om et vennepar, der i en brandert får den vanvittige idé at hyre en lejemorder, til at gøre det af med begge deres koner.

- Måske vil Dansk Folkeparti se den her film som et anslag mod ægteskabet. Jeg ved det ikke, siger Ole Bornedal.

Skuespilleren Nicolas Bro har en af hovedrollerne i den nye komedie, og han medvirkede ligeledes som politikeren Monrad i '1864'. Også han oplevede kritikerne af serien som 'ophidsede og barnlige'.

- Men jeg er ligeglad. Jeg synes bare, at folk er dumme at høre på, siger han.

Han bliver bakket op af sin kollega Ulrich Thomsen:

- Det var så grotesk som det næsten kan være. Det er klart, at man kan ikke lave en politisk film, uden at den bliver politisk på et eller andet plan.

Se optagelser fra settet og hør interview med Ole Bornedal og skuespillerne i videoen over artiklen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve