Jagten modtaget med gråd, applaus og latter

Thomas Vinterbergs film begejstrede de fleste ved pressevisningen i Cannes. En instruktør forlod salen i tårer og en anmelder roser danskeren.

Der var store klapsalver til Thomas Vinterbergs film "Jagten", da den lørdag aften blev vist for verdenspressen og filmfans i Cannes.

Og særligt fra dr.dk's udsendtes sidemand - den brasilianske instruktør Paulo Sérgio de Almeida.
Han forlod efter pressevisningen af "Jagten" salen med våde øjne og en stemme, der gang på gang knækkede over.

- Jeg kunne virkelig godt lide den. Den var meget emotionel, siger han og tørrer sine røde øjne.

- For jeg har oplevet noget tilsvarende mellem min bedste ven og mig. Det mindede meget om det, siger han med henvisning til Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsens roller.

"En meget smuk film"

I "Jagten" spiller Mads Mikkelsen skolelæreren Lucas, der under sit arbejde i en børnehave oplever, at en lille piges løgn ødelægger hans relationer til de fleste mennesker i byen. Heriblandt hans bedste ven Theo.

Så den brasilianske instruktør fandt Jagten meget inspirerende:

- Jeg er meget begejstret, men det var for tæt på. Men en meget smuk film, siger instruktøren og undskylder at han er så berørt af filmen.

Mads Mikkelsen var god men ...

En meget anderledes og ret så uberørt reaktion finder man hos filmjournalist Oula Olalia

- Jeg bryder mig egentlig ikke så meget om den. Jeg synes den forsimpler emnet. Den er lidt tricky, for den lader publikum se det fra offerets side, men jeg tror, at langt de fleste mennesker ville reagere ligesom folk i byen gør - altså som den anden side.

Hun ville have foretrukket, at filmen viste et mere kompleks billede af sagen. Men indrømmer at hun virkelig godt kunne lide Mads Mikkelsen i filmen.

Svensker træt af flade film

At dømme ud fra publikums begejstrede reaktioner i salen - klapsalver ved særligt gode replikker og sågar enkelte højlydte grin - så er Oula Olalia vist i mindretal.

Filmanmelder Mårten Blumkvist fra den svenske avis Dagens Nyheter lignede i hvert fald en mand, der var klar til at sende en stor pakke anmelderstjerner i Vinterbergs retning:

- Den var spændende og meget gribende. Jeg har faktisk gået og savnet en film hernede under festivalen som ikke var flad - en film der gik op og ned og havde et klimaks. Det havde "Jagten", siger han til dr.dk.

Vinterberg har gode chancer

Den svenske anmelder synes også, at Vinterbergs Cannes-konkurrencefilm var ekstremt flot filmet og han vil ikke afvise, at den danske film har gode chancer for at vinde Guldpalmerne næste weekend.

- Hvorfor ikke. Jeg vil i hvert fald ikke afvise det, siger han og smiler over at der endelig var en film, der ikke kedede ham.

Thomas Vinterbergs "Jagten" får officiel verdenspremiere ved gallavisningen af filmen søndag aften, hvor både Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Susse Wold, Lars Ranthe og de andre skuepillere også møder op på den røde løber.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve