23-årige Maria er musicalnørd: Det kræver både planlægning og mange penge

Maria Rode Olsen rejser landet rundt - og til London flere gange om året - for at se musicals.

- Der er rigtig meget planlægning i det og mange penge, der bliver brugt - især på transport, fortæller Maria Rode Olsen på 23 år.

Hun bor i en lejlighed i Vollsmose i Odense, og selvom Odense Teater i hvert fald opsætter en musical i sæsonen, er det slet ikke nok til at tilfredsstille hendes behov for musicals.

Derfor rejser hun landet rundt for at se opsætninger på teatrene i Fredericia, Aarhus og København.

Men den danske musicalscene er heller ikke stor nok. Så 2-4 gange om året rejser Maria Rode Olsen til London, hvor hun i løbet af 3-5 dage ser et par musicals dagligt.

- Jeg prøver at se noget nyt hver gang, men jeg har helt sikkert også nogle favoritter, som jeg vender tilbage til.

Maria Rode Olsen køber et nyt program hver gang, der er nye hovedroller i musicalen. Her er hendes programmer fra Les Misérables.

Dr.dk/klassisk har fået hende til at filme sig selv og vise sine musicalprogrammer frem.

Les Misérables er hendes absolut yndlingsmusical, og selvom hun allerede har teaterprogrammet, køber hun et nyt, når der er store ændringer i rollebesætningen.

Hendes yndlingsmusicalsang stammer også fra Les Misérables:

Maria Rode Olsens favorit musicalsang

Nominer din egen yndlingsmusicalsang ved at klikke på billedet. Artiklen fortsætter efter afstemningen.

Musicals som fransktræning

I skoletiden har Maria Rode Olsen ofte kunne trække på den viden og det indblik, hun har fået i forskellige kulturer i musicals.

- De store musicals er tit inspireret af en stor historisk begivenhed eller skildrer en tid.

Og da hun skulle træne sit franske på gymnasiet tyede hun også til musicals:

- Jeg så min favoritmusical Les Misérables med franske undertekster og læste historien på fransk, fordi jeg kendte den, så det var nemmere at komme igennem og genkende nogle af ordene.

Når Maria Rode Olsen ikke har råd og tid til at rejse land og rige rundt eller tage til udlandet for at se musicals, ser hun sceneversioner af musicals på DVD.

Nærstuderer ansigtsudtryk fra de billige rækker

Fordi hun har været studerende det meste af den tid, hun har rejst rundt for at se musicals, køber hun som regel billetter på de billige rækker, så hun kan se så mange som muligt.

- Det betyder tit, at man sidder ret højt oppe, og så kan det være lidt svært at se folks ansigtsudtryk.

Derfor købte hun for mange år siden en operakikkert, som ofte får begejstrede kommentarer og sjove blikke fra de andre i publikum.

- Jeg synes bare, den er rigtig smart at have med, hvis man lige skal nærstudere en persons ansigtsudtryk, make-up eller bare gerne vil se, hvordan folk ser ud.

Maria Rode Olsen købte sin operakikkert for mange år siden, så hun kan nærstudere ansigtsudtryk, selvom hun sidder på de bagerste rækker.

P2 LIVElige nu
P2 Puls - #metoo skaber røre i den klassiske musikverden

I sidste weekend kom et opråb fra 132 sangerinder, som har underskrevet et manifest imod seksuelle krænkelser og ydmygelser i branchen. Men hvad vil de store institutioner i musiklivet konkret gøre ved problemet? Det undersøger vi i P2 Puls - din ugeguide til klassisk musik, med tendenser, nyheder og anbefalinger. Vært: Max Fage-Pedersen. www.dr.dk/p2