Ny Serie: Romaernes magiske musik fylder mere end du tror

Franz Liszt hævdede, at al ungarsk musik hviler på roma-rytmer.

Roby Lakatos og ensemble

Tonerne som hans magiske violin synger, strømmer ind i vores fortryllede ører som tårer...’

Sådan sagde komponisten Franz Liszt om roma-violinisten Janos Bihari. Han var den første i det berømte ungarske Lakatos-dynasti. Franz Liszt hævdede, at al ungarsk musik hviler på roma-rytmer og komponerede blandt andet en række ungarske rapsodier inspireret af roma-musik.

Romaer og musik 1:3

Vestlig musik med romainspiration

En udsendelse om vestlig kompositionsmusik inspireret af romamusik – og omvendt. Blandt andet uddrag af værker af Haydn, Beethoven, Tjajkovskij, Janáček, Bartók, Dvořák og Pablo de Sarasate.

Romaer og musik: 2:3

Romakultur med mystik

Anden udsendelse handler om, hvordan romaernes kultur ofte har repræsenteret det mystiske, det erotiske og farlige i vestlig kunst. Romaer bliver fremstillet som kriminelle og moralsk forkastelige i kendte operaer som Verdis Trubaduren og Bizets Carmen, og i ukendte operaer som Aleko, Bohemian Girl, Zingari og den svenske Singoalla.

Romaer og musik 3:3

Internationalt kendte roma- musikere

I den sidste udsendelse kan du møde tre internationalt kendte roma-musikere og -komponister: Akkordeonspiller Lelo Nika, som voksede op i Helsingør, og som er blevet kaldt en af verdens førende på akkordeon.

Tonerne som hans magiske violin synger, strømmer ind i vores fortryllede ører som tårer...’

Liszt

Dernæst violinisten og sangeren Iva Bittová, som er født i Tjekkiet, og bevæger sig lige så frit på små obskure avantgarde scener, som i Carnegie Hall i New York. Og endelig ungareren Roby Lakatos, som er 7. generation af violinister i det berømte Lakatos-dynasti, og som har skabt sin egen blanding af jazz, klassisk og folkemusik.

Serien er et samarbejde mellem Sveriges Radio, NRK i Norge, YLE i Finland og DR P2.

Tilrettelæggelse: Birgitta Tollan.

Dansk speak: Benedikte Bové.

P2 LIVElige nu
Natsværmeren

- med klassisk musik og det, der ligner. Vært: Charlotte Nørby. www.dr.dk/p2 (Sendes også 3.03).