Händel: Italienske arier

Den unge sopran Julia Lezhneva er på absolut hjemmebane i Händels virtuose arier

Julia Lezhneva

Il Trionfo del tempo e del disinganno HWV 46a / Come nembo che fugge col vento

”Hun er født på Sakhalin-halvøen i en familie af geofysikere”, fortæller et hurtigt leksikonopslag om den russiske sopran Julia Lezhneva. Og det giver altså ikke noget fingerpeg om det musikalske chok man får, når man hører hende på Ugens Album. Her er en suveræn sangerinde på absolut hjemmebane i barokarier af Händel.

Født til at synge
For en gangs skyld passer den gamle kliché om at være ”født til synge”. Det var faktisk hvad jordemoderen udbrød, da Julia Lezhneva udbrød sin første soprantone og nær blev tabt på fødestuens gulv. Fra 5-års alderen var sangtalentet mange gange større end de evner, hendes mor mente var de rette for at blive geofysiker, og Julia Lezhneva begyndte at få målrettet sangundervisning. I den usandsynligt lave alder af 17 år vandt hun for første gang en voksen operakonkurrence, og som 20-årig fik hun sit gennembrud i London.

En grænseløs stemme
Julia Lezhneva er i dag 26 år og stadig ganske usædvanlig: Hun har en meget glansfuld stemme med lidt anderledes farver, der gør hende genkendelig, og en virtuos teknik, der passer perfekt til den krævende barokmusik. Hør hendes koloraturer i parløb med oboen og hendes afsindige vejrtrækninger, der lader hende synge længere og mere kontrollerede toner, end man troede var muligt. Opad fortsætter hendes stemmeomfang tilsyneladende grænseløst.

Ugens Album uge 01

Händel: Italienske arier

Julia Lezhneva, sopran

Il Giardino Armonico

Dirigent: Giovanni Antonini

Decca 478 6766

Lykkelig i Italien
Musikken på Ugens Album er af Händel, taget fra de operaer og oratorier, han skrev i Italien, da han var i begyndelsen af 20’erne. Italiensk musik var hans ideal, og i sin brillante, men komplekse musik slår han faktisk italienerne på egen banehalvdel. Det samme gælder for Julia Lezhneva, der har indspillet albummet i Cremona med det italienske barokorkester Il Giardino Armonico.

”Jeg er bare lykkelig over at jeg kan få lov til at synge barokmusik”, siger hun. ”Og når jeg er i Italien, føler jeg mig altid utrolig inspireret.”

P2 LIVElige nu
P2 Morgenmusik

Klassisk musik med Anne Termansen. www.dr.dk/p2morgenmusik