Leclair var kongen: Lyt til de hotteste franske danserytmer - anno 1737

På Ugens Album kaster italienske Fabio Biondi sig over fransk barokmusik af Jean-Marie Leclair. Oprindelig var Leclair balletdanser, og han brugte danserytmerne i sin musik.

Komponisten Leclair var kendt for teknisk perfektion og for sine danserytmer ...

Velkommen til Paris i 1730’erne! Her hører man nye toner. Ikke kompliceret og belæsset som den, Bach skriver i Leipzig. Ikke hidsige hastighedsrekorder, som man dyrker det i Italien.

Næh, pariserne foretrækker en melodisk, charmerende og klar musik, og når det gælder violinmusik er kongen over dem alle Jean-Marie Leclair. Hør hans Violinkoncerter på Ugens Album i P2.

Leclair var født i 1697 og dermed lidt yngre end Bach og Händel. Egentlig var han balletdanser, da han så sent som midt i 20’erne skiftede over til sit andet fag, violinspil. I 1728 slog han sig ned i Paris som musiker og komponist. Han blev ansat ved hoffet, men havde også tid til at tage på koncertturnéer.

Artiklen fortsætter efter boksen.

Hør danserytmerne på Ugens Album

  • Violinkoncert i C-dur - 3. sats, allegro assai
  • Violinkoncert i a-mol - 3. sats, allegro assai
  • Violinkoncert i d-mol - 3. sats, vivace

Spillede teknisk perfekt og smagfuldt

Leclair skrev i alt 12 violinkoncerter. Den første samling udkom i 1737, da Leclair var stoppet som hofmusiker. Nu ville han være selvstændig og udgav derfor et udvalg af de koncerter, han havde skrevet de forløbne år.

Ugens Album

Leclair: Violinkoncerter op. 7

Fabio BIondi, violin

Europa Galante

Glossa GCD 923407

I forhold til den ældre Vivaldi er Leclairs violinkoncerter ’franske’ ved at have en stilfærdig melodi placeret i 2. sats, ofte ret sørgmodig. Hans finalesatser er tit skrevet i danserytme, og det er også et fransk træk.

Leclairs Violinkoncerter giver også et aftryk af hans egen spillestil. Han var kendt for at spille teknisk perfekt og smagfuldt. Han indprentede sine elever, at man ikke skulle kaste sig ud i tempoudsving eller tilføje ornamenteringer, der ikke stod i noderne. Førstesatserne måtte ikke være for hektiske, for musikkens kunst er ædel og måtte ikke forstyrres.

Violinen synger levende og menneskeligt

Øjenvidner, der hørte Leclair spille, fortalte, at hans høje krav ikke gik ud over musikkens livlighed, som man måske kunne tro, men tværtimod demonstrerede enestående integritet.

På Ugens Album kan man høre en solist, der fuldstændig forstår musikkens særlige personlighed. Det er Fabio BIondi, en italiensk barokviolinist, som dukkede op i begyndelsen af 1990’erne med ægte spillemandshjerte og enestående stilsans.

Få violiner synger så levende og menneskeligt som hans, og i samspil med barokorkestret Europa Galante bliver Leclairs musik vidunderlig elastisk. Biondi og Europa Galante spiller fire koncerter fra Leclairs første samling, opus 7 – det eneste dårlige er, at de ikke har indspillet nogle flere.

Fabio Biondi, født 1961, grundlægger af ensemblet Europa Galante. Aktuel på Ugens Album i P2.

P2 LIVElige nu
P2 Puls - Sammenlægning af de kunstneriske uddannelser?

En ny rapport bestilt af Kulturminister Mette Bock foreslår en sammenlægning af de kunstneriske uddannelser, herunder musikkonservatorierne i Danmark. Rapporten bliver voldsomt kritiseret af lektor i offentlig administration Søren Voxted fra Syddansk Universitet. Han savner konkrete tal og argumenter for, hvorfor en sammenlægning er en god idé. P2 Puls er din ugeguide til klassisk musik, med nyheder, tendenser og anbefalinger. Vært: Max Fage-Pedersen. www.dr.dk/p2