Køb Skriget for 450 millioner kroner

Det eneste Skriget, som er i privat eje, er blevet sat til salg i New York. Det kræver dog en massiv bankkonto at købe maleriet.

Man skal have den store tegnebog frem, hvis man vil have fingre i et af verdenshistoriens mest kendte malerier.

Forretningsmanden Petter Olsen sætter således sin originaludgave af den norske maler Edvard Munchs "Skrik" til salg hos auktionshuset Sotheby's i New York. Det forventes at indbringe mindst 80 millioner dollar, svarende til 450 millioner danske kroner.

- Med tanke på hvor sjældent egentlige ikoner kommer på markedet, er det vanskeligt at forudsige Skrigets værdi, siger Simon Shaw ved Sotheby's i New York.

Et af de vigtigste malerier

Han betegner maleriet som et af de vigtigste på private hænder. Maleriet er den eneste af de fire originaludgave af Skriget, som er i privat eje.

To andre udgaver er ejet af Munchmuseet i Oslo, der ejer cirka halvdel af alle Munchs malerier, mens den fjerde udgave er ejet af Nasjonalgalleriet i Oslo.

Overskud går til nye byggerier

Petter Olsen fortæller ifølge NTB, at han vil bruge overskuddet fra salget på at bygge et nyt museum, kunstcenter og hotel ved Ramme gård i Son syd for Oslo. Maleriet er en del af en større Munch-samling, som Petter Olsens far, Thomas Fredrik Olsen, samlede.

Maleriet er dateret til 1893, selvom senere undersøgelser angiveligt peger på 1910. Maleriet er et af de mest kendte i verden, og især to tyverier i nyere tid har været meget omtalte.

Under åbningsceremonien ved vinter-OL i Lillehammer i 1994 blev Nasjonalgalleriets udgave stjålet, og den 22. august 2004 blev et af Munchmuseets eksemplarer stjålet. Begge er fundet igen.

Munch, Nolde og van Gogh

Edvard Munch levede mellem 1863 og 1944 og er kendt som en af de første repræsentanter for den modernistiske retning ekspressionisme.

Kunstretningen var særligt udbredt mellem 1910 og 1925 og blev også tegnet af blandt andet tyske Emil Nolde og hollandske Vincent van Gogh.

/Ritzau/

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve