Galleri hærget før udstilling af racismedømt kunstner

Ruder er knust og maling er tværet ud i galleri, som næste uge udstiller værker af den racismedømte Dan Park.

Dan Park er idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf. Nu er det danske galleri, som har valgt at udstille nogle af de kontroversielle billeder, blevet udsat for hærværk. (Foto: Drago Prvulovic © Scanpix)

Galleriet Hornsleth & Friends i København er natten til fredag blevet udsat for hærværk. Galleriet står for at skulle udstille værker af den racismedømte svensker Dan Park.

- I galleriet i Bredgade 8 er der blevet knust nogle ruder, og der er tværet noget maling ud, siger politiets centrale efterforskningsleder, Peter Steffensen, til Ritzau.

Kristian von Hornsleths galleri i Bredgade skal udstille en række af Dan Parks billeder. Nu er galleriet blevet udsat for hærværk. (Foto: Erik Refner © Scanpix)

Politiet modtog anmeldelsen om hærværket lidt efter klokken 2 natten til fredag.

Politiet: Der kan være en sammenhæng

- Det er ikke nogen hemmelighed, at der skal være en Dan Park udstilling, og det kan ikke udelukkes, at der er en sammenhæng, siger Peter Steffensen.

Dan Park er idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf.

Udstilling starter den 23. oktober

Det har fået Trykkefrihedsselskabet i Danmark til at foranledige en udstilling af nogle af de forbudte værker. Udstillingen skal løbe af stablen fra den 23. oktober og otte dage frem.

- Der er ikke ytret nogen ting i form af graffiti eller andet, som indikerer, at hærværket har noget med udstillingen at gøre, men vi holder muligheden åben, fortæller Peter Steffensen.

Trykkefrihedsselskabet har tidligere oplyst til DR Kultur, at man vil udstille ni billeder, som er de ni billeder, der ifølge den svenske dom er racistiske.

Udstiller kun ni af ialt 31 værker

Egentlig var det idéen, at udstille alle 31 Dan Park-værker, som indgik i den svenske udstilling, men det er altså endt med, at kun ni af værkerne skal udstilles.

Kunstneren Kristian von Hornsleth ejer galleriet i Bredgade. Ifølge DR Kultur har han ikke selv noget at gøre med selve udstillingen. Han lægger blot lokaler til.

- Det gør jeg af principielle årsager, fordi jeg synes, det er noget pis, at man kan blive smidt i fængsel for at udstille nogle billeder, sagde Hornsleth tidligere i oktober til DR Kultur.

Senest har det været drøftet, hvorvidt Dan Parks værker skulle udstilles i rådhushallen på Københavns Rådhus. Rådhusets haludvalg, som blandt andet tæller overborgmester Frank Jensen (S), har dog afvist den idé.

/ritzau/

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve