Lort på dåse splitter DRs brugere

Kongens nye klæder eller kunst? De fleste af DRs brugere er enige med kulturminister Per Stig Møller i, at Manzonis lort på dåse ikke er kunst, men "noget lort".

49 år efter Piero Manzoni konserverede sin afføring i 90 små dåser med 30 gram fækalie i hver, kan værket stadig vække debat.

Det vidner diskussionen blandt dr.dks læsere om, efter at landets nye kulturminister Per Stig Møller i sidste uge gav sin uforbeholdne mening om værket til kende.

- Det her noget lort, lød dommen.

Skulle være skyllet ud

Og mange er enige med kultruministeren. Størstedelen af de mennesker, der har deltaget i debatten, mener, at Manzonis værk er kejserens nye klæder.

- Det burde være skyllet ud for 49 år siden, skriver en læser, der kalder sig dan.

En anden bakker også op om Per Stigs ord og kvitterer med, at tilliden til den nye minister nu er stigende. En tredje deabattør skriver, at vedkommende er museumsinspektør og ening med ministeren.

- Det er helt idiotisk at give penge til den slags kunst, der jo blot er an patetisk aflægger af 1968-oprøret. Kunstmuseerne i Danmark hænger fast i dette hængedyng, hvor hvad som helst kan udstilles - blot kunstnernavnet er godt. Der er dømt kejserens klæder over hele linien, og hvor er det dejligt, at vi endelig har fået en kulturminister med holdninger, lyder det.

Herligt at det koger

Men det er ikke alle, der bakker op om Per Stig Møllers holdning til Manzoniz værk fra 1961.

- Se det er stor kunst. Efter 49 år kan de dåser stadig få folk til at koge over. Herligt!, skriver CPP.

Netop det faktum, at værket stadig kan vække forargelse får flere til at skrive, nok er det blot lort på dåse, men det kan meget mere end det. Og Manzoni skabte det ikke for sine blå øjnes skyld.

Han lagde lort i dåserne for at gøre op med og provokere det daværende kunstbegreb. Og det får han anerkendelse for.

- Det er en udmærket provokation. Men dem der betaler for den er dummere end kunstneren, skriver Bent Jørgensen.

Analyse: Det er lort

Enkelte læser stiller desuden spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er resultatet af Manzonis rygtømning, der er at finde i dåserne. Men den er god nok.

Flere af dåserne er gennem tiden sprunget læk. Det er blandt andet sket Randers Kunstmuseum, hvor de, nu hvor der alligevel var hul på lortet, fik foretaget en analyse af indholdet.

Og resultatet var tydeligt: Det er lort.

Manzoni ville være glad

De mange indlæg for en læser til tørt at konstatere, at Manzonis værk ikke bare er lort forklædt som kunst. Til stor glæde for kunstneren selv.

- Det store spørgsmål for kunsten har længe været, Hvad er kunst? At en mand kan skide i en dåse og stadig 49 år senere vække stor debat og forargelse er ikke bare kunst i den forstand - det er også skidegod humor. Marzoni ville være lykkelig hvis han kunne læse denne tråd!, lyder et indlæg i debatten.

Læs hele debatten her.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve