Mads Mikkelsen finder sig ikke i noget

Mads Mikkelsen havde reageret anderledes hårdt, hvis han selv var blevet udsat for usande beskyldninger om seksulle overgreb, som det sker for hovedpersonen Lucas i "Jagten".

Hvad stiller man op, hvis man fejlagtigt bliver beskyldt for at have misbrugt sin bedste vens barn?

Man sætter da foden ned, så hurtigt man kan! Det ville Mads Mikkelsen i hvert fald gøre, siger han.

Men det går noget anderledes for hans rolle Lucas i Thomas Vinterbergs Cannes-aktuelle film "Jagten".

- Vi har jo med en karakter at gøre, der i modsætning til mig reagerer lidt sent på tingene. Han har måske haft svært ved at bruge ordet nej i sit liv. Og i denne situation er det rigtig svært at have det som ham, når man ikke kan sige fra og komme ind i kampen, siger Mads Mikkelsen til Dr.dk.

Mikkelsen havde sagt fra

Og Lucas, der arbejder i en børnehave fordi han mistede sit lærerjob, har det ikke nemt i "Jagten" - en film der blev modtaget med begejstring af verdenspressen i Cannes i weekenden.

For mens publikum fra starten ved, at vores hovedperson er uskyldig, så tvivler stort set alle andre på hans intentioner. Løgnen griber altså om sig i den lille by.

- Jeg kan godt genkende ting fra mig selv i Lucas, men jeg kan ikke se hans uformåen til at sige fra hos mig selv. Denne her film havde i hvert fald været meget hurtigere færdig, hvis det var mig. Den havde ikke været så lang, siger Mads Mikkelsen.

Kompleks mand skyderrådyr

Den kendte dansker kan ellers godt lide, at der er genkendelige sider i hans roller. Men Mads Mikkelsen er ikke en mand, der finder sig i lige så meget som den ydmyge Lucas.

- Jeg har aldrig lavet en film om en mand, der er så lang tid om at sige fra. Lucas er en blød mand, men han er jo en mand alligevel. Han er far. Og det er ikke alle mænd, der kan skyde et rådyr, som han gør. Så han er en sammensat person og det er interessant, siger Mads Mikkelsen.

Kvinder vil ha' semibløde mænd

- Men Lucas kan ikke sætte foden ned, og det er sandsynligvis også derfor han ikke lige kunne holde på sit ægteskab, sit job og så videre, siger skuespilleren.

Det har han selv set hos flere danske mænd.

- Så Lucas er gået lidt i en selvmedlidenhedsboble og det er der jo ikke mange kvinder, der gider se på, siger skuespilleren.

- Omvendt vil de jo gerne have at man er lidt blød, men er man for blød, så er de skredet, tilføjer han.

"Det er ret tosset"

Han er stolt over at være i Cannes, særligt når det er med en film som "Jagten". En film, hvor vi nok alle sammen på den ene eller anden måde - måske bare i det små - kan sætte os ind løgne, der løber løbsk og venskaber, der udfordres af tvivl.

- Vinterberg kom og talte til mig om det her filmprojekt for præcist et år siden her i Cannes. Og inden der er gået et år, har han nået at forberede den, filme den, klippe den og være hernede igen. Det er ret tosset, siger Mads Mikkelsen og tilføjer:

- Det er selvfølgelig lidt syret, at man endnu ikke har vist "Jagten" til venner, bekendte og Danmark. At den bliver vist her først. Men jeg kunne forstille mig, der er mange andre steder, der er ringere at være end her, siger han og smiler.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve