Man kan ikke se hyldesten for bare priser

Det kan være svært at holde styr på det stigende antal af priser til danske forfattere. Derfor er der nu lavet en pris til den bedste litteraturpris.

De Gyldne Laurbær, Akademiets Store Pris og Nordisk Råds Litteraturpris.

Der findes et hav af litteraturpriser, og der bliver stadig flere af dem. Mange priser er ofte forbundet med penge og prestige. Men hvad er priser og ære egentlig værd, når der er så mange prisuddelinger?

Nu vil en ny litteraturpris holde styr på de mange priser. Prisen hedder "Cadeauen" og uddeles af tidsskriftet "Reception" til den bedste litteraturpris.

- Det er en pris, som vi giver til en anden litteraturpris. Vi havde lagt mærke til, at der var begyndt at komme utrolig mange litteraturpriser, så vi synes, vi ville lave en litteraturpris pris til at holde styr på alle priserne, fortæller redaktør på de litteraturstuderendes tidsskrift "Reception" Anders Johansen.

Hæder og ære

Prisen er indstiftet af litteraturstuderende fra Københavns Universitet, og prisen kan ses som en forbrugeroplysning til de bedste litteraturpriser, fortæller Anders Johansen.

- Det er lidt blevet standard, at når man har udgivet en god bog, så skal man også modtage en pris. Så på den måde kan man se vores litteraturpris pris som en form for forbrugeroplysning, hvor man kan få at vide, hvor de gode priser er, og hvad der er noget værd af hæder og ære.

Et skulderklap til forfatterne

Et andet initiativ for at holde styr på de mange litteraturpriser er hjemmesiden litteraturpriser.dk. Her vil bibliotekar Niels Jensen skabe et overblik og de flere hundrede priser, der uddeles til talentfulde forfattere.

- Jeg har ikke noget nøjagtigt tal på, hvor mange litteraturpriser der er, men der er flere hundrede. Og der er kommet flere til.

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai mener da også, at priserne er en vigtig anerkendelse, der er med til at synliggøre litteraturen i forhold til læseren.

- De er med til at opmuntre forfatterne til at blive ved med at skrive. Det at få en anerkendelse fra nogle andre betyder rigtig meget for forfatterne.

Bøgernes oscar-uddeling

Men litteraturprofessoren anerkender, at for mange priser kan have den modsatte effekt.

- Vi har mange priser, og engang imellem kan man spørge sig selv, om det er alt for mange, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, det kunne være en god ide at prøve at samle nogle af kræfterne i branchen, hvor man dels kunne samle de eksisterende priser og opfinde nogle nye, og så lave en kæmpe stor prisuddeling, der kunne trænge igennem lydmuren. Sådan en slags bøgernes oscar-uddeling. Og så gøre rigtig meget ud af det og gøre noget hype ud af det, fortæller Anne-Marie Mai.

Årets litteraturpris gik til Danske Banks Litteraturpris og Dan Turell Prisen.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve