Arabiske al-Jazeera skal lave tv til amerikanerne

Medievirksomheden al-Jazeera starter tv-kanalen al-Jazeera America, der skal formidle nyheder til amerikanerne fra et arabisk synspunkt.

Den arabiske medievirksomhed al-Jazeera starter en engelsksproget kanal i USA, der skal formidle nyheder til amerikanerne fra et arabisk synspunkt. (Foto: FADI AL-ASSAAD © Scanpix)

Et af de vigtigste medier i den arabiske verden, al-Jazeera, skal nu lave nyheder til amerikanerne. Det skriver New York Times.

Al-Jazeera starter en engelsksproget tv-kanal i USA, som vil fortælle både internationale og amerikanske indenrigsnyheder - set fra et arabisk synspunkt.

- Al-Jazeera vil give amerikanerne det arabiske syn på mellemøstkonflikten, og give et andet billede af, hvad der foregår i USA, siger Ehab Galal, der forsker i arabiske satellitstationer ved Københavns Universitet, til Kulturnyt på P1.

Vil vise, hvad der foregår under bordet

Den nye kanal får navnet al-Jazeera America, og vil erstatte tv-kanalen Current, som blev grundlagt af den tidligere vicepræsident Al Gore for syv år siden og sender til 60 millioner husstande i USA.

Al-Jazeera vil vise, hvem der egentlig har magten og hvad der foregår under bordet.

Ehab Galal
Ifølge Ehab Galal vil al-Jazeera America tilbyde amerikanerne en dækning af verdensbegivenhederne, som de ikke vil kunne finde på nogen eksisterende kanal.

- USA og al-Jazeera har to forskellige syn på verden. Al-Jazeera viste for eksempel billeder fra krigen i Afghanistan, som amerikanerne var utilfredse med (…) men al-Jazeeras kendetegn er at være stemme for dem, der ikke har nogen stemme. De vil vise, hvem der egentlig har magten, og hvad der foregår under bordet, som man ikke ser, siger Ehab Galal.

Et nyt syn på verden

Ifølge New York Times vil omkring 60 procent af udsendelserne blive produceret i USA, mens de resterende 40 procent vil blive produceret af al-Jazeera English, som har hovedsæde i den lille oliestat Qatar.

Ehab Galal spår, at der vil være modstand mod projektet i starten, da amerikanerne er vant til vestlige mediers formidling af nyheder. Men han håber, at den nye kanal på sigt vil give amerikanerne et mere virkelighedstro billede af, hvad der foregår i den arabiske verden.

- Man starter jo altid småt, og selvfølgelig vil det tage noget tid. Men jeg har allerede snakket med nogle kolleger fra USA, der glæder sig til, hvordan al-Jazeera vil fortolke amerikansk indenrigspolitik (…) På lang sigt håber jeg, at kanalen vil give den almindelige amerikaner et lidt mere realistisk billede af det, der foregår i mellemøsten, siger Ehab Galal.

Nyhedskanalen al-Jazeera America forventes at gå i luften i løbet af 2013.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve