Nydanskere er iført kulturel førertrøje

I dag offentliggøres den hidtil mest omfattende kortlægning af nydanskernes kulturforbrug og fritidsliv. Og det er på mange måder opsigtsvækkende.

36 procent af danskere med indvandrerbaggrund besøger biblioteket mindst én gang om måneden. Det er mere end den samlede danske befolkning. (Foto: Heine Pedersen)

"Danskernes kulturvaner 2012" er en næsten 400 sider stor undersøgelse af danskernes fritidsliv og kulturforbrug.

Undersøgelsen, der er bestilt af Kulturministeriet, viser resultatet af Epinion og Pluss Leaderships interviews med mere end 5.000 danskere. Den offentliggøres i dag kl. 10.

En så omfattende undersøgelse er ikke foretaget siden 2004, og det er første gang, at nydanskernes fritidsliv og kulturforbrug kortlægges i detaljer. Og det er på mange måder opsigtsvækkende læsning.

Oftere på bibliotek

Nydanskerne går nemlig markant oftere på biblioteket, end resten af befolkningen gør.

Faktisk er 36 procent af nydanskerne på biblioteket mindst én gang om måneden, mens kun hver fjerde af den samlede befolkning kan prale af månedlige biblioteksbesøg.

Dobbelt så mange film

Derudover ser nydanskerne næsten dobbelt så meget film, som resten af befolkningen gør. De deltager langt mere i velgørenhed og frivilligt arbejde, end resten af danskerne, og når det gælder computersil er nydanskerne klart foran resten af danskerne.

Undersøgelsen viser også, at nydanske mænd dyrker mere sport end befolkningen som sådan, mens nydanske kvinder er i underskud, når det gælder idrætsudøvelse.

Til gengæld er nydanskerne som sådan klart bagefter, når det kommer til de traditionelt finkulturelle kulturtilbud som teater, museer og koncerter.

Som årsag til det finkulturelle efterslæb angiver "Danskernes kulturvaner 2012" manglende interesse, at man ikke har tid og at det i øvrigt er for dyrt.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve