Orkester-chef om jazz-legenden Pitts: Han var en af de helt store

Saxofonisten Ray Pitts døde i morges - umiddelbart inden han her til aften skulle have modtaget jazzprisen Leo Mathiesen prisen i Koncerthuset i DR Byen.

Saxofonisten og arrangøren Ray Pitts (Foto: Jens Rasmussen/DR)

Saxofonisten Ray Pitts var en helt unik musiker. Sådan lyder det fra chef for DRs Big Band, Mogens Bähncke om den afdøde jazzlegende. Ray Pitts døde i morges - umiddelbart inden han her til aften skulle have modtaget jazzprisen Leo Mathiesen prisen i Koncerthuset i DR Byen.

- Han var en jazzmusiker fra 60'ernes mainstreem-jazz, der gennem årene udviklede sig til at være en tidløs jazzmusiker. Han udviklede sig på en måde, som ingen kunne have forudset, siger Mogens Bähncke om den afdøde jazzmusiker, der blev 80 år gammel.

Sjælden klasse

Det var Ray Pitts' enke, der tidligere i morges ringede til Bähncke og gav ham beskeden. Og arrangementet fredag aften gennemføres alligevel.

- Det gør vi som et smukt minde om en stor kollega og en god ven, siger Bähncke til dr.dk.

Så sent som i marts i år stod Pitts i spidsen for DR Big Bandet med koncerten "Mere Ray Pitts - Cosmic Grooves" i Koncerthuset. Og det er netop sådanne nogle arrangementer, Mogens Bähncke vil huske Pitts for.

- Ja, navnlig som arrangør og komponist var han meget høj og sjælden klasse. Hans arrangementer vil i eftertiden stå som noget af det helt store for jazzmusikken, fortæller Bähncke.

En af de helt store

Ray Pitts kom til Danmark for 50 år siden og startede som saxofonist, men blev senere både arrangør og komponist, producer og til sidst leder af Radiojazzgruppen.

- Det er en personlighed, der til trods for, at han har sine rødder i det forrige århundrede peger fremad i sin opfattelse af harmonik og melodik, forklarer Mogens Bähncke og fortsætter:

- Han kan nævnes i samme åndedræt som de helt store aktører, siger Mogens Bähncke.

Guldalderjazzen

Leo Mathisen Prisen, som DR Big Bandet og Leo Mathisen-foreningen "How How" med formand Bent Fabricius-Bjerre står bag, bliver uddelt for fjerde gang i år.

Traditionelt set går prisen til en nulevende dansk jazzmusiker, der både rummer elementer af guldalderjazzen, som Leo Mathisen stod for, men også har en fremadpegende kunstnerisk jazzåre, der tegner den nutidige jazz.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve