Samuel L. Jackson: sorte skuespillere diskrimineres

Unge sorte skuespillere er så godt som ikke-eksisterende i Hollywood. De får ingen chancer, mener blandt andre Samuel L. Jackson.

Så snart Oscar-showet forrige weekend var forbi, satte den amerikanske skuespiller Samuel L. Jackson, sig foran sin computer og skrev en mail.

Mailen var til en amerikansk journalist fra L.A. Times og handlede om det faktum, at der ikke var en eneste afroamerikansk mand til at præsentere en Oscar-statuette til verdens vigtigste prisshow.

- Det er tydeligt, at der ikke er en eneste sort, mandlig skuespiller i USA, der kan læse fra en teleprompter eller som er "hip nok" for akademiets nye demografi. I det Hollywood, jeg så i aftes, eksisterer jeg ikke, og det gør Denzel, Eddie, Will, Jamie eller endda en nykommer som Anthony Mackie heller ikke, skrev han med henvisning til afroamerikanske stjerner som Denzel Washington og Will Smith.

"Det er fordi, de ikke får chancen"

Siden mailen blev sendt, har debatten raset i USA. Og ifølge Los Angeles Times har Samuel L. Jackson fat i noget - i hvert fald når det gælder den unge generation af afroamerikanske skuespillere.

- De mest prominente sorte skuespillere er på den anden side af 40. De bedst kendte af den unge generation - som Derek Luke (36), Chiwitel Eijofor (33), Idris Elba (39) og Mackie (31), er ikke kun mindre betydningsfulde, men de er tydeligvis ikke så populære i 30'erne, som den tidligere genration var i deres alder, skriver Las Angeles Times-bloggeren Steven Zeitchik.

Ifølge Steven Zeitchik handler de manglende roller til unge afroamerikanske mænd ikke om mangel på talent - "det er, fordi de ikke får chancen", skriver han.

Sorte mænd får ingen roller

En af dem, som ikke mener, han har fået chancen, er Anthony Mackie. Han har haft biroller i film som "The Hurt Locker", men er endnu ikke slået igennem på det store lærred trods bunker af anmelderroser.

- Det er frustrerende, at jeg ikke kan lave de film, som jeg gerne vil. Orlando Bloom fik 15 muligheder efter "Ringenes Herre". Sorte mænd får ingen, siger han til Steven Zeitchiks blog 24 Frames.

Hollywood har ingen til at overtage

Mens nogle filmchefer forklarer fraværet af sorte skuespillere som en konsekvens af markedets efterspørgsel og virkelighed, når det gælder afroamerikanske skuespillere som hovedrolleindehavere i mainstreamfilm, er Anthony Mackie uenig.

- De siger, at der ikke er et publikum for sorte stjerner, men det er fordi, de ikke giver dem til publikum, siger han.

Ifølge Steven Zeitchik er fraværet af de unge afroamerikanske stjerner ikke så tydeligt endnu - men det vil det blive.

- Døden af de unge, sorte skuespillere bliver sløret i 2011 med Washington og Smith - og Don Cheadle, Jamie Foxx, Forest Whitaker og andre, der stadig laver film. Men man kan tænke over, hvilken slags underholdningsverden, vi lever i, når de stjerner er i 50'erne og 60'erne, og Hollywood ikke har nogen til overtage deres plads.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve