Stevns Klint rykker nærmere verdensarv

Der er nu taget et væsentlige skridt på vejen mod Stevns Klints mulige optagelse på UNESCOs liste over verdensarv.

Stevns Klint er det bedste sted i Verden at se og undersøge nøgleperioder i Jordens historie, og herunder især den berømte grænse mellem kridttid og tertiærtid. Det fastslår en videnskabelig rapport, skriver Dagbladet Køge.

Dermed nærmer Stevs Klint sig en optagelse på Unescos liste over verdensarven.

Meteor for 65 millioner år siden

Kulturarvsstyrelsen udpegede i fjor Stevns Klint til den officielle danske emneliste til Unesco verdensarv. Østsjællands Museum har herefter med støtte fra Kulturarvsstyrelsen fået udarbejdet en sammenlignelig analyse af ph.d. Anne Mehlin Sørensen.

Hun har studeret såvel Stevns Klint som andre lokaliteter hvor man kan studere de geologiske tidsperioder i Jordens historie. Undersøgelsen når til den konklusion, at Stevns Klint er det sted man tydeligst ser dette - endda over en strækning på 14 kilometer langs kysten.

Fire ting på listen i forvejen

Det gælder ikke mindst det berømte lag af fiskeler, som den internationale teori om et meteornedslag for cirka 65 millioner år siden bygger det. Nedslaget resulterede i massedød og blandt andet udryddelse af dinosaurerne.

Det er fra dette tidspunkt det liv vi kender i dag anses for at være startet.

I forvejen har Danmark og Grønland fire ting på Unescos såkaldte verdensarvsliste. Det gælder Roskilde Domkirke, Kronborg ved Helsingør, Jellingstenene og Jelling Kirke. Desuden er Isfjorden i Ilulissat i Grønland optaget på listen.

Verdensarvslisten indeholder båe kultur og natur, der er særligt bevaringsværdigt.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve