Paven møder patriarken - for første gang i 1.000 år

For første gang nogensinde skal pave Frans senere på dagen mødes med den russisk-ortodokse kirkes overhoved.

Pave Frans og patriark Kirill mødes i dag i Havanna på Cuba. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

I næsten 1.000 år har forholdet mellem den romersk-katolske og den ortodokse kirke balanceret tæt på frysepunktet. Men noget tyder på, at det så småt er ved at tø op.

I dag mødes pave Frans nemlig med overhovedet for den russisk-ortodokse kirke, patriark Kirill af Moskva.

Mødet finder sted i Havana lufthavn på Cuba, og det er første gang, at en pave holder møde med patriarken for den russiske del af den ortodokse kirke, der blev oprettet i 1589.

Der har været en langsom tilnærmelse mellem de to kirker i løbet af de seneste år, og forholdet er gradvist blevet lidt bedre

Jakob Egeris Thorsen, postdoc-stipendiat ved Aarhus Universitet med speciale i den katolske kirke

- Der har været en langsom tilnærmelse mellem de to kirker i løbet af de seneste årtier, og forholdet er gradvist blevet lidt bedre. Lige nu er der en masse akutte kriser i verden, heriblandt i Syrien og Ukraine, og det konkret har givet anledning til mødet, fortæller Jakob Egeris Thorsen, postdoc-stipendiat ved Aarhus Universitet med speciale i den katolske kirke.

Krisen startede i år 1054, hvor den daværende kirke blev splittet i den katolske og den ortodokse kirke på grund af interne stridigheder.

I dag findes der omkring 14 selvstændige ortodokse kirker, og paven mødtes allerede i 1964 med patriarken af Konstantinopel – det nuværende Istanbul – som historisk set har været det vigtigste overhoved hos de ortodokse.

Men den russiske patriark er med sine millioner mennesker under sig i dag den mest magtfulde af de ortodokse patriarker, og derfor er mødet så historisk, siger Jakob Egeris Thorsen. Hvad, der konkret kommer ud af det, er dog uvist.

- Det vigtigste er, at mødet overhovedet finder sted.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve