Var hippierne nu også så hippe?

Hvad betød hippie-bevægelsen for Danmark? Debatten raser efter første bind af Peter Øvig Knudsens Hippie - Tre år og 74 dage, der forandrede verden udkom i denne uge.

Der er dømt fokus på lilla ble og afghanerpels i Dannevang. Grunden er forfatteren Peter Øvig Knudsen. Han har skrevet 528 sider i bogen han kalder "Hippie 1. Tre år og 74 dage, der forandrede Danmark". Han skrevet Thy-lejr, hash og fri sex. Og nu raser debatten.

Var hippi-generationen alene om ungdomsoprøret og var de alene om at ændre Danmark? Var det alene blomsterbørnene, der ommøblerede vores tankegang, levevis, omgangsformer, demokratiet, skolegangen, vores autoritetstro, kærlighed, druk og sex.

Selvsmagning

Meningerne er mange. Niels Krause-Kjær, journalist og tidligere konservativ spindoktor skriver på sin blog.

- I den kommende tid vil de - de gamle hippier at forstå - begejstret fortælle, hvor meget de ændrede Danmark og verden. Kunne vi ærlig talt ikke blive fri for den selvsmagning og bare konstatere, at de havde det sjovt og først og fremmest tænkte på sig selv i sommeren 1970.

Højkonjuktur

Claus Bryld, professor i historie fra RUC og tidligere venstrefløjspolitiker mener også, at de forandringer, der i bogen tilskrives hippiebevægelsen, opstod af andre årsager.

- Fra slutningen af 1950'erne gennemgik de vestlige samfund nogle enorme materielle omvæltninger. En historisk højkonjunktur, der startede i 1958 fik eksempelvis kvinderne ud på arbejdsmarkedet og ændrede fuldstændigt vore familiemønstre," siger Claus Bryld, som mener, at ungdomsoprøret og hippierne i højere grad skal ses som et symptom på de forandringer, der var i gang i samfundet, end at de var årsag til dem.

Forandringer

Peter Øvig Knudsen skelner mellem den politiske del af ungdomsoprøret, der bliver beskrevet i anden del af "Hippie", og så det man kan kalde det kulturelle opgør.

- Det er selvfølgelig ikke Thy-lejren som sådan, der ændrer Danmark. Den er bare hippiernes manifestation. Men den bølge, som hippierne rejser fra sommeren 1967 på trods af, at de kvantitativt er relativt få, får en enorm presseomtale og opmærksomhed.

- Jeg mener, det er helt åbenlyst, at det er i de tre år, hippierne fyldte så meget, at samfundet gennemgår en helt grundlæggende forandring. Fra kønsrollerne og familielivet til kunsten, energipolitikken og musikken. - Min påstand er så, at det er hippierne, der skaber forandringerne, siger Peter Øvig Knudsen til Information

Din mening

Du kan også deltage i debatten og Hippierne betydning for Danmark. Skriv din mening her.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve