Tema Bidragssatser

Blev flyttet til Totalkredit med højere bidrag: De sagde ikke et ord

Lizette Cramons rådgiver sagde ikke et ord om, at hun ville blive flyttet fra Nykredit til Totalkredit, siger hun. Og nu er hendes bidragssatser skudt i vejret.

Lizette Cramon føler sig snigløbet.

Det handler ikke så meget om de 461 kroner, som hendes månedlige bidrag til Nykredit stiger fra sommer. Det handler om principper:

- Beløbet har en konsekvens, men jeg ved, at det rammer andre hårdere. Selvfølgelig kunne jeg bruge pengene på noget andet, siger Lizette Cramon.

- Men det er princippet om, at de ikke har sagt et ord om, at jeg er blevet flyttet til Totalkredit, hvilken konsekvens det har, og hvad bliver de næste bidragsstigninger? Hvornår stopper den skruenøgle?

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Lizette Cramon bor alene i et 108 kvadratmeter stort hus i Ishøj Landsby, hvor hun flyttede ind i 2001 med sin søn, som nu er flyttet hjemmefra.

- Jeg bliver sur over en adfærd, der virker som om, at nogen har prøvet at tage en vis del på folk inklusiv mig selv. Jeg bliver arrig over, man ikke lægger tingene på bordet, og siger det, som det, siger hun.

Lizette Cramon blev oprettet som kunde hos Nykredit i 2004. Huspriserne steg, tiden var til de afdragsfrie lån, og en rådgiver foreslog at lægge lånene sammen til et ti-årigt afdragsfrit lån.

Da det 1,5 millioner kroner store lån skulle fornyes i 2014, fortæller hun, at hun intet fik at vide om, at hun blev flyttet over i Totalkredit, og hvilke konsekvenser det ville have:

- Rådgiveren præsenterede mig for tre tilbud. Jeg spurgte ind til forskellen og ind til bidragssatsen på F3-lånet, for jeg kunne se, at den var lavere end på F1-lånet. Rådgiveren sagde, at det ikke havde nogen betydning. Det lyttede jeg selvfølgelig til.

Da hun sagde, at jeg burde fortsætte som altid, kørte jeg videre med et 30-årigt lån med ti års afdragsfrihed, siger Lizette Cramon.

- Jeg havde ikke en eneste gang overvejet at skifte mit realkreditinstitut.

Ved omlægningen blev Lizette Cramon flyttet over i Totalkredit. Derfor modtog hun i sidste uge et brev om, at hendes bidragssats stiger fra sommer, en stigning som går hårdest ud over de afdragsfrie lån.

- Jeg har ikke fået et eneste ord om, at jeg blev flyttet. Til denne dag har jeg oplevet Totaltkredit som Nykredits finansieringsselskab. Jeg har ikke på noget tidspunkt fået at vide, at mine bidragssatser ville ændre sig. Jeg har ikke fået lov til at sige ja eller nej til det, for jeg anede det ikke, siger hun.

I hendes låneaftale står Totalkredit angivet som långiver. Men præsenteret for formuleringerne i aftalerne, kalder Lizette Cramon dem for sort snak.

- Rådgiveren skulle have sagt, at vi løbende flytter kunder over i Totaltkredit, hvor der rykkes på bidragssatsen. Så kunne jeg have reageret på, hvad det betyder og haft mulighed for at sætte mig ind i tingene. Men jeg fik en fornemmelse af, at ingenting er ændret, siger Lizette Cramon.

I en mail til DR Nyheder skriver privatdirektør i Nykredit Flemming Haahr Vesterbrandt:

- Vi er ærgerlige over, at nogle kunder har haft en dårlig oplevelse. I vores rådgivning gør vi kunderne opmærksom på de relevante forhold omkring de lån, de går ud af, og de lån, de går ind. Herunder også bidragssatsen. Vi har en forpligtelse til at levere god, relevant og individuel rådgivning, og det bestræber vi os på hver eneste dag.

Nykredits udlån er skrumpet med 31 milliarder kroner siden 2010. Totalkredit har givet nye lån for 115 milliarder kroner siden 2010.

Bidragssatserne hos Nykredit og Totalkredit:

  • Da Nykredit i 2003 overtog Totalkredit krævede konkurrencemyndighederne, at bidragssatserne ikke måtte stige for Nykredits kunder.
  • Hos datterselskabet Totalkredit er bidragssatsen til gengæld flydende, og siden 2010 er bidraget kun gået én vej: op.
  • Den maksimale bidragssats i Nykredit er 0,6 procent, mens den i Totalkredit er helt op til 2,1 procent for de dyreste, afdragsfrie lån.