Tema Skattesvindel

Dansk Told og Skatteforbund: Tillidskrise er fatal for Skat

Det er de senere års mange besparelser, som er årsagen til, at tilliden til Skat er styrtdykket, lyder det fra Dansk Told og Skatteforbund.

Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund, Jørn Rise, forstår godt, hvor danskerne har mistet tilliden til Skat. (© DR)

Det gør ondt på formanden for Dansk Told- og Skatteforbund, at 57 procent af befolkningen ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR, har mistet tilliden til Skat.

- Det er helt fatalt, siger formand Jørn Rise.

Han mener, at forklaringen skal findes i de mange møgsager, Skat har haft. It-fejl, skattesvindel og for dårlig kontrol.

- Hvis man tager de ting og lægger sammen – og så lige tilføjer, at der er blevet nuppet mindst 9,1 milliarder kroner ud af fælleskassen – så er det forståeligt, at tilliden falder, siger han.

Skattesvindel

Den danske statskasse er blevet drænet for mindst 12,3 milliarder kroner i det, der bliver omtalt som Danmarkshistoriens største skatteskandale. For selvom medarbejdere I Skat har råbt op i årevis, og der er kommet advarsel på advarsel i diverse rapporter, så er det angiveligt lykkedes svindlere at få Skat til at udbetale udbytterefusion på baggrund af forfalskede dokumenter. Bagmandspolitiet ved endnu ikke, hvem der står bag, men de har en mistanke. Læs alt om skandalen her.

Gå til tema

Skat som eksperiment

Men fejlene er kommet som konsekvens af massive nedskæringer, påpeger formanden.

Siden 2005 er der skåret flere end 5.000 medarbejdere hos Skat. Det svarer til en reduktion på mere end 40 procent.

- De har eksperimenteret med Skat. Man sætter det ene konsulentfirma ind efter det andet, som så kommer frem til, at der kan laves store besparelser – uden at have fokus på, at man den vej rundt udhuler fælleskassen, siger han.

Der skal mere til

Selv om politikerne har vedtaget, at der skal tilføres flere ressourcer til Skat i 2016, så tror Jørn Rise ikke på, at det er nok til at genvinde befolkningens tillid

- Nej, det tror jeg ikke. Der er tale om, at man bare tilbageruller de besparelser, men ville have høstet, hvis it-systemet EFI var kommet i gang, siger han.

I Skat er direktør Jesper Rønnow klar over, at organisationen står med store udfordringre. Og dem har han tænkt sig at rette op på, siger han.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube