Danske familier har færre penge

For første gang i en årrække kommer typiske danske familier til at opleve, at de har færre penge til rådighed.

For første gang i flere år har en gennemsnitlig familie færre penge til rådighed. (Foto: Colourbox © Colourbox)

Et sammenfald af højere skatter og galoperende priser ramler i år så voldsomt sammen, at danske familier for første gang i en årrække kommer til at opleve, at de har færre penge mellem hænderne end året før.

Det viser analyser fra både Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Danske Bank, skriver Politiken.

- Nu kan krisen mærkes af de mange almindelige familier, som ellers ikke er blevet berørt af arbejdsløshed under finanskrisen, siger chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, til avisen.

Reallånsfald på 4300 kroner

En typisk familie med to børn og en bil oplever et realt fald i rådighedsbeløbet i 2011 på 4300 kroner, viser AE's analyse.

Og hvis priserne stiger lige så meget, som de har gjort i starten af 2011, bliver faldet på næsten 6000 kroner, svarende til 500 kroner om måneden.

Fedtskat og portoforhøjelse på vej

De ekstra skatter kommer fra regeringens genopretningspakke, som indfases i år, mens de stigende udgifter især handler om udgifter til benzin og opvarmning, som er strøget til himmels på det seneste som følge af stigende oliepriser.

Privatøkonom, i Dansk Bank, Las Olesen, peger på, at der både er fedtskat og portoforhøjelse på vej. Han forventer en inflation på 2,9 procent i år, skriver Politiken.