EU bekymret over danskernes gæld

Nyt, kritisk notat fra EU-kommissionen udtrykker bekymring over danskernes voldsomme gæld og opfordrer til yderligere økonomiske stramninger.

Nyt, kritisk notat fra EU-kommissionen udtrykker bekymring over danskernes voldsomme gæld og opfordrer til yderligere økonomiske stramninger. (Foto: DR © DR)

Danske borgere skylder mere end næsten alle andre borgere i Europa.

Det, kombineret med at danskerne har deres gæld i afdragsfri lån med variabel rente, kan være en trussel mod hele den finansielle sektor i Danmark.

Sådan lyder EU-kommissionens dom over dansk økonomi i et udkast til et notat, som kommissionen forventes at offentliggøre i morgen.

Pessimistisk kommission

- Kommissionen er ret pessimistisk. Det er svært at finde noget at være positiv over for i notatet, siger professor Jesper Rangvid fra CBS.

I notatet anerkender EU-kommissionen regeringens 2020-plan. Men det er ikke nok, vurderer Kommissionen, som anbefaler yderligere reformer af den danske økonomi.

- Kommissionen vurderer, at underskuddet på statens finanser er for stort, og at der skal ekstra opstramninger til på den finanspolitiske dagsorden. Der skal simpelthen strammes mere op, siger Jesper Rangvid.

EU: Skattestop årsag til gæld

Kommissionen peger på, at danskernes alvorlige gældsproblemer til dels skyldes en kombination af skattestoppet og afdragsfri lån:

- Den kombination førte til en eksplosion i huspriserne, som gjorde, at dansk økonomi blev overophedet, og at danskerne har gældsat sig rigtig meget, siger Jesper Rangvid.

Og der er god grund til netop at lave flere økonomiske reformer nu, påpeger EU. For gældsproblemerne risikerer at blive endnu værre, hvis renten stiger:

- Hvis renten stiger, vil det blive dyrere for boligejere at sidde med lånene. Det kan føre til, at de må flytte fra huset, som kommer på tvangsauktion, uddyber Jesper Rangvid.