Grøn forening: Der er afkast i at droppe pensionspenge i sort energi

Et stop for kulinvesteringer er ikke kun en godt for samvittigheden, mener klimaforeningen Ansvarlig Fremtid, men også for pensionsopsparingen.

I tre pensionskasser har et flertal på generalforsamlingen nu stemt imod, at deres pension investeres i kulenergi. (© Colourbox)

Det er ikke kun en god investering for samvittigheden, når et pensionsselskab fravælger investeringer i fossile brændstoffer. Det kan også betyde, at pensionsopsparingen vokser.

Det mener foreningen Ansvarlig Fremtid, der er initiativtager til kampagnen "Ansvarlig Pension".

- Vi har en forventning om, at verdens politikere vil indfri målsætningen om max. to graders temperaturstigning. Når de gør det, så vil investeringer i fossile brændstoffer være stærkt risikable og oven i købet tabsgivende, siger foreningens talsmand, Thomas Meinert Larsen.

Etisk og økonomisk

Derfor går Ansvarlig Fremtid nu til kamp mod pensionskassers investeringer i kul, olie og gas.

- Vi vil gerne sende et klart signal til omverdenen om, at vi ikke ønsker at investere i noget, der undergraver vores fælles fremtid. Det er det eneste ansvarlige, både klimaetisk og økonomisk, siger Thomas Meinert Larsen.

Indtil videre har medlemmer i syv danske pensionsforeninger, der til sammen råder over ca. 340 milliarder kroner, stillet forslag om at forbyde investeringer i kul.

Afkast er vigtigst

Men selv om forslaget indtil videre er stemt igennem i tre pensionskasser, så er ledelsen ifølge loven ikke forpligtet til at følge flertallets ønske.

- Bestyrelsen er ansvarlig for investeringspolitikken, og de skal først og fremmest sørge for, at at pensionsopsparerne får et godt afkast, siger Per Bremer Rasmussen, adm. direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension.

- Men det betyder altså ikke, at pensionskasserne ikke tænker grønt eller på klimaet. Jeg kender ingen pensionskasser, der ikke tænker på det, fortsætter han.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube