Sygdomsekspert: To bakterier danskerne bør kende

Du har sikkert hørt om salmonella, men kender du også campylobacter- og VTEC-bakterierne?

Steen Ethelberg advarer mod campylobacter- og VTEC-bakterierne.

Kontant sætter fokus på de hygiejnemæssige forhold hos slagtere og fiskehandlere rundt om i landet.

For det kan have alvorlige konsekvenser, hvis kødet ikke håndteres korrekt.

- Man kan blive alvorligt syg af kød, hvis kødet indeholder sygdomsfremkaldende bakterier, som giver en slem maveinfektion. Hvis man er så uheldig at blive smittet af en af de farlige bakterier, kan det udvikle sig til en særlig farlig sygdom. Og vi ser dødsfald i Danmark - ikke hvert år, men vi ser dem, fortæller seniorforsker i fødevarebårne sygdomme, Steen Ethelberg.

Campylobacter
  • Campylobacter er den mest almindelige årsag til bakterielle tarminfektioner i Danmark.
  • Bakterierne findes særligt i inficeret drikkevand og i produkter fra fjerkræ.
  • Symptomerne er feber, influenzalignende symptomer, mavesmerter og vandtynde diarréer ofte blandet med blod og slim.
  • I de fleste tilfælde går tilstanden over af sig selv uden behandling.

Kilde: sundhed.dk

Pas på med kyllingekød

De fleste danskere er bekendte med salmonellabakterien, men Steen Ethelberg fremhæver to andre mere ukendte bakterier, som vi skal være opmærksom på.

En typisk bakterie fra kyllingekød er campylobacter. Campylobacteren ligger i kødsaften fra kyllingen. Så når man har kødet på køkkenbordet, og der ryger små dråber kødsaft over på skærebrættet, kniven og bordet, skal man passe på. Campylobacter er ikke en bakterie, man hører så meget om, men den er faktisk mere almindelig end salmonella, og man bliver syg på samme måde, forklarer Steen Ethelberg.

- På trods af at campylobacter forekommer ofte, er de færreste opmærksomme på, hvor varsomme de skal være, når de håndterer kyllingekødet. Da bakterien sidder i kyllingesaften, kan den nemt ramme andre madvarer under madlavningen.

Infektion kan give nyresvigt

Udover den udbredte campylobacterbakterie fremhæver Steen Ethelberg den såkaldte VTEC-bakterie, der er en farlig variant af kolibakterier.

VTEC
  • VTEC kan smitte fra person til person, fra drikke- eller badevand og fra fødevarer.
  • Karakteristisk for VTEC er, at man kan blive syg af en meget lille dosis.
  • VTEC giver ofte blodig diarré med svære mavesmerter.
  • Behandlingen sker i form af væsketilskud.
  • VTEC kan føre til en alvorlig tilstand af blodmangel og nyresvigt - hæmolytisk-uræmisk syndrom (HUS).

Kilde: sundhed.dk

- Den har nogle særlige egenskaber, som kan gøre en syg. Den findes i forskellige fødevarer, men er typisk et problem i hakket oksekød. Man kan blive syg, hvis man spiser hakket oksekød, som ikke er tilstrækkeligt varmebehandlet, da bakterierne kan sidde inde i midten af det røde kød, siger Steen Ethelberg.

Får man VTEC-bakterien ind i systemet, kan det have alvorlige følger - især for mindre børn.

- Takket være den maveinfektion man får, er VTEC typisk mere alvorlig, og man har tit blodigt diarre. I 5-10 procent af tilfældene kan dette efterfølges af det, der hedder HUS, som giver nyresvigt. I de fleste tilfælde er det faktisk børn i børnehavealderen, som bliver ramt, siger Steen Ethelberg.

Se "Kontant: Klamt kød til kunderne"

KONTAKT REDAKTIONEN

Format: PNG, JPG, PDF, DOC og DOCX.
Max. 5 MB