Manchester United dribler sig på børsen

Ejerne af engelske Manchester United sender fodboldklubben på børsen i dag. Men eaktierne er en dårlig forretning, mener bankanalytiker.

Fremover vil Wayne Rooneys og Danny Welbecks spil afspejle sig på Børsen. (Foto: Andrew Yates /Scanpix © Scanpix)

Fremover kan fans ikke kun følge Manchester Uniteds op- og nedture på grønsværen, men også på det finansielle marked.

I dag går den engelske fodboldklub nemlig på Børsen i New York, bekræfter nyhedssitet Bloomberg.

Direktør i Jyske Banks analyseafdeling, Rune Møller, forklarer, at Manchester United er et virkelig stærkt navn både i og uden for England, og går det som forventet, vil alle aktierne blive solgt. Det vil give klubben en værdi af 20 milliarder kroner.

Penge i Glazers lomme

Manchester United er i dag ejet af den amerikanske rigmandsfamilie Glazer, som købte klubben i 2005. Og familien har været gode til at drive penge ind.

- Noget af det, som Glazer-familien virkelig har været med til at udnytte, er, at tjene mange penge på salg af trøjer og andet merchandise og skrue op for billetpriserne, siger Rune Møller.

Ikke desto mindre har klubben stadig en enorm gæld. Og det er sandsynligvis forklaringen på, at Glazer-familien vælger at børsnotere klubben, vurderer Jyske Bank-direktøren.

- Ud fra Glazer-familiens synspunkt handler det om, at de har en forholdsvis stor gæld, som de optog, da familien opkøbte selskabet. Der er renteudgifter og for at reducere dem, laver familien en børsnotering, så de får nogle penge ind, som de ikke skal betale renter og udbytte på.

Dårlig investering

Børsnoteringen er altså helt logisk, hvis man ser det fra ejerfamiliens synspunkt, mener Rune Møller.

Men ville han selv købe aktier i Manchester United?

- Nej, og det har ikke så at gøre med, at det er Manchester United, men generelt må man bare sige, at fodboldaktier er dårlige investeringer. Det med fodboldaktier er mere med hjertet end med hjernen.

Dertil kommer, at børsnoteringen er konstrueret på en måde, så de kommende aktionærer kun får minimal indflydelse og ingen udsigt til at få udbetalt udbytte.

- Det er for tilhængere, og noget man give i konfirmationsgave. det er ikke for at lave en god investering.