Nu koster en dollar 4,7 kroner

Dollaren har endnu engang sat ny bundrekord. Nu kosteren en amerikansk dollar 4,7 danske kroner. Den lave dollar skader dansk konkurrencevne.

Netop som man troede, at dollaren havde nået sit bundniveau, er den faldet endnu engang.

Hvis du tænker på, hvor den næste ferie skal gå hen, så skulle du måske overveje et besøg i USA. Du kan i hvert fald få en del mere for pengene på den anden siden af Atlanten nu end sædvanligt.

Dollaren har nemlig sat ny bundrekord. Ifølge Nationalbanken kan man nu få en dollar for 4,7 danske kroner.

Det er bekymring omkring udsigterne for amerikansk økonomi, der svækker dollarkursen. Udsigt til recession i USA øger udsigten til yderligere amerikanske rentefald.

Amerikanske dollar er ikke eftertragtede

Dermed bliver det mindre interessant for det internationale finansmarked at investere midler i dollar-aktiver. Og efterspørgslen efter amerikanske dollars falder.

Mens en lav dollar er positiv for rejselystne danskere, så er det ikke godt nyt for danske virksomheder. Den lave dollarkurs skader dansk og europæisk konkurrenceevne. Danske varer bliver ikke kun dyrere, når de skal købes for svage dollars. Også en række andre lande, bl.a. Kina og de fleste andre asiatiske lande har valutaer, der følger dollaren helt eller delvist.

I konkurrence med asiatiske varer bliver danske og europæiske varer derfor også relativt dyrere.Lav dollarkurs tager også toppen af prisstigningerne på olie og andre råvarer, som afregnes i dollars på de internationale råvarebørser.