Retssag om krakket bank starter i dag: Fjerritslev raser

Retten er sat i Hjørring, hvor centrale figurer i ledelsen af den krakkede EBH Bank sidder på anklagebænken

EBHBANK_1

- Ingen kommentarer.

Sådan lød den meget kortfattede melding fra tidligere direktør i EBH Bank, Finn Strier Poulsen, på vej til det første store danske retsopgør med ledelserne i nogle af de banker, der gik konkurs under finanskrisen.

Retten er nu sat i Hjørring, hvor centrale figurer i ledelsen af den krakkede EBH Bank sidder på anklagebænken. Udover Finn Strier Poulsen er tidligere direktør i Sparekassen Himmerland, Svend Jørgensen, og andre ledende medlemmer af de to banker tiltalt.

Grov kursmanipulation

Sagen drejer sig om grov kursmanipulation og føres af Statsadvokaten for Særligt Økonomisk Kriminalitet også kendt som bagmandspolitiet. I 2008 har EBH Bank ifølge anklagen holdt hånden under aktien i Sparekassen Himmerland for at holde aktiekursen kunstigt oppe.

Alle tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne.

DR's udsendte medarbejder, Anders Lindemann, fortæller fra retssalen, at anklageren har nedlagt påstand om, at Finn Strier Poulsen og de andre tiltalte frakendes retten til at arbejde med handel inden for værdipapirer.

Samtidig kræves de to omtalte bankdirektører frataget retten til at arbejde som direktør eller fungere som bestyrelsesmedlemmer i danske virksomheder.

Har rystet Fjerritslev

Det er er sag, der har rystet samfundet omkring Fjerritslev, hvor EBH Bank havde hovedsæde. Omkring 10.000 aktionærer mistede store formuer, da egnens tidligere stolthed gik konkurs med et brag i november 2008, og alle aktierne med et slag blev værdiløse.

En af de utilfredse borgere, der følger sagen med spænding og er mødt op i retten, er den 75-årige landmand Per Brix Kjeldgaard. Han håber, at Finn Strier Poulsen får en hård dom.

- Han har ødelagt egnen. Det vil tage 65 år, inden den er helet igen. Hvis de ikke får deres straf, er Danmark ikke noget retssamfund. siger han til DR Nyheder.

Opgøret i dag er den første af fire retssager, der betegnes som "EBH-komplekset" af bagmandspolitiet.