Tema Skattesvindel

Skat-direktør om omstridt it-system: Jeg troede det ville virke

Trods flere advarsler fastholder Skat’s direktør, at det ikke var en fejl at søsætte det omstridte EFI-system i 2013.

Direktør i SKAT, Jesper Rønnow Simonsen, forsvarer i aftenens udgave af "Skeletterne i SKAT" på DR2 sin rolle i sagen om det omstridte EFI-system. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

To år. Det var alt, Skat's skandaleombruste inddrivelsessystem fik, før det sidste år blev lagt endegyldigt i graven.

Men allerede inden it-systemet blev søsat, advarede flere - heriblandt leverandøren KDM - ifølge DR2-dokumentaren “Skeletterne i SKAT” om, at det ikke fungerede optimalt.

Trods det mener Skat's direktør, Jesper Rønnow Simonsen, ikke, han kunne have gjort noget anderledes.

Skattesvindel

Den danske statskasse er blevet drænet for mindst 12,3 milliarder kroner i det, der bliver omtalt som Danmarkshistoriens største skatteskandale. For selvom medarbejdere I Skat har råbt op i årevis, og der er kommet advarsel på advarsel i diverse rapporter, så er det angiveligt lykkedes svindlere at få Skat til at udbetale udbytterefusion på baggrund af forfalskede dokumenter. Bagmandspolitiet ved endnu ikke, hvem der står bag, men de har en mistanke. Læs alt om skandalen her.

Gå til tema

- Selvfølgelig var der nogle forskellige risikoelementer i det. Men der var intet på det tidspunkt, hvor vi satte det i drift, som indikerede, at det ikke ville komme til at virke.

Der var intet på det tidspunkt, hvor vi satte det i drift, som indikerede, at det ikke ville komme til at virke

Jesper Rønnow, direktør i skat

Da Jesper Rønnow Simonsen trådte til som direktør i 2013, sagde han selv, at han kun ville være den rette mand til jobbet, hvis han kunne få EFI op at køre.

- Ja, der er jo sådan nogle ting, man skal passe på med at sige, og det her var en af dem, siger han i dag.

Selvom EFI aldrig kom op at køre, fik Jesper Rønnow Simonsen alligevel en økonomisk bonus for at sætte systemet i gang.

Jesper Rønnow Simonsen understreger, at bonussen var en del af hans resultatkontrakt dengang, men afviser, at den økonomiske gulerod havde nogen betydning for implementeringen af systemet.

- Jeg har ikke tænkt mig at betale nogen bonusser tilbage, siger han.

Sagen kort:

  • EFI-systemet opstod i 2005 i forbindelse med oprettelsen af SKAT. Tanken var at udviklet et fælles it-system til at inddrage danskernes gæld til det offentlige.
  • Systemet blev dog forsinket, og først i 2013 blev det igangsat. Det viste sig hurtigt, at det ikke fungerede optimalt. Derudover viste det sig, at gældsinddrivelsen var ulovlig.
  • 2015 besluttede skatteminister Karsten Lauritzen (V) at skrotte det, fordi det var “så fejlbehæftet og ineffektivt”.
  • Den samlede regning for at udvikle systemet og skrotte det igen ryger ifølge “Skelletterne i SKAT” op på 1,17 milliarder kroner.
  • Lige nu ligger borgernes og virksomhedernes gæld til offentlige på 78 milliarder kroner. Derudover kommer fejl og svindelsager oveni.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube