Tema Skattesvindel

Skattefolk: Vi er blevet fagligt dårligere

Medarbejderne i Skat mener selv, at de er blevet fagligt dårligere som følge af store fyringsrunder og utallige omstruktureringer.

Det kan mærkes på fagligheden, at der har været fyringsrunder i Skat i de seneste mange år, siger Jørn Rise, der er formand for Told- og Skatteforbundet. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Ti år med omfattende fyringsrunder og omrokeringer har sat sine spor på fagligheden i Skat.

- Medlemmerne siger til mig, at de opfatter, at de er blevet fagligt dårligere, siger Jørn Rise, formand for Told- og Skatteforbundet, til DR Nyheder.

Når højt specialiserede skattefolk bliver flyttet over til nye områder, så ryger der uvurderlig viden med i købet, forklarer han.

Skattesvindel

Den danske statskasse er blevet drænet for mindst 12,3 milliarder kroner i det, der bliver omtalt som Danmarkshistoriens største skatteskandale. For selvom medarbejdere I Skat har råbt op i årevis, og der er kommet advarsel på advarsel i diverse rapporter, så er det angiveligt lykkedes svindlere at få Skat til at udbetale udbytterefusion på baggrund af forfalskede dokumenter. Bagmandspolitiet ved endnu ikke, hvem der står bag, men de har en mistanke. Læs alt om skandalen her.

Gå til tema

- Vi har haft turbulent mange flytninger. Og det er klart, at så skal der læres nye kompetencer op.

Samme melding kommer fra flere tillidsfolk i Skat, som medvirker i DR2-dokumentarserien "Skeletterne i Skat".

En af dem er fællestillidsmand Lene Høilund.

- Nogle føler, at der er en vis risiko for, at deres kompetencer næsten smadres. De kan ikke vedligeholde de gode kompetencer, de havde, siger hun.

Skattefolkene bliver bakket op af rådgivende skatterevisor Christen Amby, som gennem en årrække har fulgt Skat.

- Så har du langsomt nedbrudt hele det faglige miljø, og det der blev lagt vægt på i Skat, siger Christen Amby.

Vi har simpelthen nogle ret store udfordringer på, om vi har de rigtige kompetencer de rigtige steder i vores organisation til at løse de opgaver, vi rent faktisk skal løse

Jesper Rønnow Simonsen, direktør i skat

Skats direktør er enig i, at Skat mangler kompetencer på en række områder.

- Vi har simpelthen nogle ret store udfordringer på, om vi har de rigtige kompetencer de rigtige steder i vores organisation til at løse de opgaver, vi rent faktisk skal løse, siger Jesper Rønnow Simonsen.

Han mener, at det primært skyldes, at Skat kun ansatte meget få nye folk i perioden fra 2005 til 2013. Derfor er der planer om, at Skat skal ansætte flere højtuddannede i de kommende år.

Anden del af dokumentarserien "Skeletterne i Skat" bliver sendt i aften på DR2 klokken 22.00.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube