Stikprøve: Dyr bacon er billigere i længden

Billig bacon svinder mere ind, end den dyrere bacon. Det viser en stikprøve, som Madmagasinet har lavet.

Bacon svinder voldsomt ind, når det kommer på panden. Men nogle bacontyper svinder mere ind end andre. En stikprøve viser, at den dyre bacon svinder mindst ind. (© Colourbox)

Vi elsker det - men der er ikke meget af baconpakken tilbage, når det har været en tur i ovnen.

Faktisk består mellem 77,8 og 86,7 procent af bacon samlet set af vand og fedt.

Det viser en stikprøve af syv slags bacon fra de danske supermarkeder foretaget for Madmagasinet på DR1.

Metoden er afgørende

Der er mest vand i de baconprodukter, der er blevet stiksaltet. Stiksaltning betyder, at producenterne sprøjter saltvand med nitrit ind i svinekødet.

Sådan laves det meste bacon, og de stiksaltede produkter ender med et vandindhold på mellem 41 og 56 procent, viser stikprøven.

Der er mindst vand i tørsaltet bacon. Tørsaltningen går ud på, at tilsætter man salt i rå form, som så trækker det vand, der naturligt er i kødet ud.

Ifølge den stikprøve Madmagasinet har fået lavet, ligger vandindholdet på det tørsaltede bacon på 33 procent.

Stiksaltet bacon skrumper markant

Vand er en billig råvare, og derfor er den tørsaltede bacon også den dyreste, når den købes i butikkerne. Men sådan ser det ikke ud, når baconen har været en tur i ovnen eller på panden.

Madmagasinet prøvestegte 100 gram tørsaltet bacon fra Aalbæk til 139 kroner/kg.

Men efter 15 minutter i ovnen og let afdrypning på fedtsugende papir var der 52 gram tilbage. Det giver en kilopris på det færdigstegte bacon på 267 kroner.

Billig indkøbspris dyr kilopris

100 gram stiksaltet bacon fra Tulip, der blev indkøbt til 106 kroner/kg, fik nøjagtig samme behandling - altså 15 minutter i ovnen og en let afdrypning på fedtsugende papir.

Men her var der kun 33 gram tilbage, hvilket giver en kilopris på 321 kroner.

En tur i ovnen betød altså, at den dyre tørsaltede bacon pludselig var gode 50 kroner billigere end den stiksaltede.

Se mere om produktionsmetoderne på bacon i Madmagasinet i aften på DR 1 klokken 21.55.