Stressramte hjælpes tilbage på arbejde af pensionsselskabet

Så mange sygemeldes med stress, at det er blevet dyrt for pensionsselskaberne. Derfor tager de affære.

Flere langtidssygemeldes med stress - og det koster pensionsselskaberne penge. Derfor giver de nu hjælp til at få stressramte tilbage på arbejdet - og til lønchecken. (Foto: Jeppe Carlsen © Scanpix)

Hver dag er tusinder sygemeldt fra arbejdet på grund af stress. Mange af dem i så lang tid, at det for flere og flere af dem ender med en langtidssygemelding. Antallet, der langtidssygemeldes med stress, er de seneste fem år steget med 20 procent. Det forklarer cheføkonom i Danica pension Jens Christian Nielsen:

- Det svarer også til, at cirka hver fjerde af vores kunder, der er sygemeldte i tre måneder eller længere, altså er sygemeldte på grund af stress. Så det er altså en stor udfordring vi står med her, siger han.

Samme tendens oplever de i PFA Pension, fortæller Rasmus Ruby Johansen, der er chef for PFAs sundheds- og skadescenter.

- Stress er faktisk skyld i, at vi i 2015, for første gang har set, at de psykiske skader fylder mere end bevægeapparat-skaderne, som typisk har fyldt mest.
Det har rykket sig i 2015 og det skyldes, at vi har fået markant flere på stress, siger Rasmus Ruby Johansen, chef for PFAs sundheds- og skadescenter.

Stress koster selskaberne dyrt
PFA udbetaler 100 millioner kroner om året i erstatning, til de kunder som er gået ned med stress. I Danica pension koster stress selskabet det dobbelte, fortæller cheføkonom Jens Christian Nielsen:

- Vi har omkostninger forbundet med at udbetale penge til vores kunder, så de har økonomisk tryghed, selvom de er syge. Herudover har vi også omkostninger til behandling af vores kunder. Samlet løber vores omkostninger pga. langtidsvarige sygdomme med stress op i ca. 200 mio. kr. om året.

Pensionskunderne betaler
Regningen for de mange stressramte, den er du som pensionskunde med til at betale:

- I sidste ende, så er kunderne jo med til at betale regningen. Sådan er det, siger chefen for PFAs sundheds- og skadescenter, Rasmus Ruby og uddyber:

- Når vi udbetaler mange erstatninger, så bliver prisen højere. Det vil sige, at når en større del af de penge man indbetaler, går til forsikring, så er der en mindre del til opsparing. Så det kommer til at påvirke os alle sammen, hvis det forsætter i den retning.

Hjælper de stressramte tilbage
Derfor er en række pensionsselskaber, som bl.a. PFA og Danica, nu gået aktivt ind i at hjælpe deres stressramte kunder tilbage på arbejdsmarkedet. Selskaberne har blandt andet ansat sygeplejersker, socialrådgivere og psykologer for at tage kunden i hånden så tidligt i sygemeldingen, som muligt.

En af dem, der har fået hjælp, er den 39-årige produktchef Maiken Blåbjerg Hansen. Hun fik en opringning fra sit pensionsselskab, PFA, da hun havde været sygemeldt med stress i tre måneder og havde det rigtig skidt.

- Det var der, hvor min depression sådan set toppede. Og så gik PFA ind og sagde, at de gerne ville hjælpe med ekstra psykologtimer, udover dem jeg allerede havde brugt gennem min sundhedsforsikring.

Pensionsselskabet sikrede hende også fuld løn under sin sygemelding. Ligesom hendes pensionsindbetalinger blev dækket af PFA.

- Det gav lidt ro i maven på mig, hvor jeg ellers godt kunne gå og tænke hele tiden, at nu bliver jeg fyret, og jeg ville overhovedet ikke kunne magte en jobsamtale-situation, siger Maiken.

Indsatsen virkede. Maiken er i dag tilbage på sit arbejde som produktchef hos Danfoss. Det er godt for Maiken og for hendes arbejdsgiver - og for pensionsselakbet, der sparer i den sidste ende. Ifølge både PFA og Danica, har selskaberne haft succes med at få stressramte som Maiken Blåbjerg Hansen tilbage på jobbet. Og jo før hjælpen kan gives, jo bedre:

- Jamen jo længere tid vi venter, jo dyrere er det typisk at hjælpe folk tilbage. Så jo før vi kan sætte ind jo billigere er det og jo bedre er det også for kunden, siger PFAs Rasmus Ruby.

Nyhedsbrev Tag dr.dk Nyheder med dig

Vælg mailingliste:

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube