Voldsomme fald på aktiemarkedet

De danske aktier styrtdykker. C20-indekset har været næsten helt nede på 8 procent i dag, men har siden rettet sig lidt.

(© OMX - Københavns Fondsbørs)

C20-indekset har i løbet af mandagen været næsten nede omkring minus 8 procent, og ligger klokken 15 lidt højere i minus 6 procent.

Ikke en eneste af de 20 største danske børsnoterede virksomheder i indekset er gået fri.

Værst ser det ud for rederiet D/S Norden og for Vestas, som har været nede med omkring 13 procent, mens A.P. Møller-aktien har været nede på 10 procent.

Også bankaktierne er faldet hele dagen.

Det er redningspakken, som blev vedtaget i går aftes, der sender bankaktierne ned. Den betyder nemlig, at hverken Danske Bank eller Nordea må udbetale overskud til deres aktionærer de næste to år.

De er mandag kl. 15 faldet med 13 procent, mens Nordea og Sydbank står til kursfald mellem otte og ni procent.Aktieboks: C20 i dag

Global krise trækker ned

Cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank, siger, at det er den globale finanskrise, der driver de danske aktier ned.

- Weekenden har været meget turbulent herhjemme - men især i udlandet. Og det har sat sit præg på aktiemarkedet i dag, hvor de europæiske børser er faldet temmelig meget, siger Steen Bocian til Ritzau.

Om reaktionen på den danske hjælpepakke til banksektoren siger Steen Bocian.

- Den kan umiddelbart have været en stor pille at sluge for nogle af aktionærerne - specielt i forhold til de store banker. Men vores vurdering er, at det må lidt længere sigt vil være til gavn - både for banksektoren og dansk økonomi og dermed også gunstigt for aktiemarkedet. Men lige nu er frygten og usikkerheden i højsæde, siger Steen Bocian.

Usikkert hvor længe uro fortsætter

Og hvornår roen genindfinder sig, er umuligt at svare på, vurderer cheføkonomen.

- Usikkerheden er simpelthen så stor, så jeg tror ikke, at der er nogen, der med god samvittighed kan garantere, at vi er igennem. Vi håber på, at der ikke dukker flere skeletter op i skabene i den globale finanssektor. Men nogen garantier - det har vi desværre ikke, siger Steen Bocian.

De nationale redningsplaner skulle have skabt ro på markedet, men internationale begivenheder vejer tungere end den nationale redningspakke.

- Jeg er ikke i tvivl om, at den danske redningspakke vil være med til at skaffe ro. Det kommer bare ikke på en gang, fordi vi har en global situation, som er så usikker, som den er. Det er et skridt i den rigtige retning, men lige nu hvor vi har store tyske og amerikanske banker, som er i problemer, så er der andre ting i spil, som gør, at vi ikke får den ro herhjemme, som vi godt kunne ønske, siger Steen Bocian.