Arbejdsløse mister penge efter nytår

Dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere kan se frem til at have færre penge mellem hænderne efter nytår, viser nye beregninger.

(Foto: Torben Åndahl © Scanpix)

Danskere uden arbejde kan se frem til at få færre penge mellem hænderne efter nytår, viser nye beregninger fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Det skriver Jyllands-Posten.

Årsagen til udviklingen skal findes i regeringens skattereform, der tidligere på året blev indgået med de borgerlige partier. Reformen hæver beskæftigelsesfradraget og topskattegrænsen, og det kommer folk i job til gode.

Betaler sig at arbejde

Ledige bliver til gengæld ramt af, at priserne stiger mere end deres overførselsindkomster.

- Det er en meget konkret måde at vise på, hvad skattereformen gør. Hvis man er en erhvervsaktiv familie, medfører skattereformen en kontant forskel i familiens økonomi, og dermed gør den også, at det bedre kan betale sig at være i arbejde, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Jyllands-Posten.

Ikke set siden 1995

Hendes ministerium har regnet på otte familietyper. Seks af dem oplever et plus på op til 3,6 pct. i rådighedsbeløb, mens dagpengemodtagerne får et minus på 0,6 pct. Kontanthjælpsmodtagere vil også opleve at have færre penge mellem hænderne.

Det står dermed klart, at det nuværende politiske flertal er det første siden 1995, som i sin periode ved magten samlet har sænket rådighedsbeløbet for dagpengemodtagere og personer på kontanthjælp. Denne gruppe oplevede under VK-regeringen en samlet fremgang i rådighedsbeløb.

Større tab fra 2015

- Det skal i højere grad kunne mærkes, at man kommer i arbejde i forhold til at være på kontanthjælp. Det har man ikke nogen god familieøkonomi af. Derfor er det vigtigt, at man oplever, at det gør en forskel, når man kommer i arbejde, siger Margrethe Vestager til Jyllands-Posten.

Ifølge avisen står tabet for de ledige til at blive endnu større fra 2015, når overførslerne skal opreguleres mindre end tidligere.