Comeback: Jelved bliver ny kulturminister

Den garvede radikale politiker Marianne Jelved bliver ny kulturminister, erfarer DR Nyheder.

(Foto: Lars Helsinghof Bæk © Scanpix)

Den garvede radikale politiker Marianne Jelved bliver ny kulturminister, erfarer DR Nyheder.

På posten som ny gruppeformand, der overtager efter Jelved, kommer den 37-årige Sofie Carsten Nielsen, der er partiets ligestillingsordfører, EU-ordfører og ordfører for forskning, innovation og videregående uddannelser.

Marianne Jelved er 69 år og en af de mest erfarne politikere på Christiansborg.

Hun er tidligere leder for partiet og tidligere økonomiminister og minister for nordisk samarbejde. Hun blev valgt til Folketinget første gang i 1987.

Ærke-radikal

- Det vil sikkert overraske rigtig mange, men med Jelved får man en erfaren og driftsikker politiker og ikke mindst en ærke-radikal, sagde DRs politiske korrespondent Ask Rostrup tidligere onsdag aften, da DR Nyheder kunne fortælle, at posten som ny kulturminister ville gå til enten Jelved, Sofie Carsten Nielsen eller Camilla Hersom.

Elbæk lykkelig over aftager

Tidligere på onsdag aften skrev den afgående kulturminister Uffe Elbæk om den nye minister:

- Jeg ved, hvem der bliver ny kulturminister. Det er det sejeste valg i verden (Margrethe, du er så god!). Og jeg er lykkelig helt ind i hjerte. Hvor er det dog godt for kulturlivet, for ministeriet og for alle mine (tidligere) medarbejdere. Det er stort. Hvor jeg dog glæder mig til at holde den overdragelsestale i morgen, skrev Elbæk.

Audiens klokken 13

Ifølge Ritzaus oplysninger skal Jelved klokken 13.00 i audiens hos dronningen, mens der er afskedsaudiens hos dronningen for Elbæk klokken 13.30. Senere er der overdragelse i Kulturministeriet.