Tema Brexit

EU-topmøde bag kulissen: Uffe Ellemanns mest effektive tricks til forhandlinger

Den britiske regering inviterede den erfarne herre, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, til at komme og dele ud af sin viden forud for weekendens topmøde i Bruxelles.

Daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (tv) viser stolt sine EU-strømper til Svend Auken (A) og statsminister Poul Schlüter (K). Til EU-topmødet i Edinburgh i 1992 havde udenrigsministeren en stor del af æren for, at det lykkedes at forhandle de fire danske forbehold på plads. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

'Downing Street nummer 10' sendte i denne uge bud efter en ganske særlig person, der muligvis kender de mest effektive tricks til vinde tilliden hos sine politiske kolleger.

Denne person er Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, som til et EU-topmøde i 1992 lykkedes med at forhandle de fire danske forbehold på plads.

- Jeg tog ikke imod invitationen, men de var meget interesserede i at høre om mine erfaringer, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

Til topmødet i Bruxelles disse dage står den britiske premierminister David Cameron overfor samme udfordring, da han skal forsøge at forhandle en reform på plads på vegne af sin EU-skeptiske befolkning. Forhandlingerne pågik hele natten til i dag og er stadig i gang.

Uffe Elleman-Jensen løfter her sløret for, hvad der sker bag de lukkede døre til topmøderne og fortæller om sine sjoveste oplevelser og bedste tricks til at komme i hus med forhandlingerne.

Snyd med 'hvisketolke'

Socialdemokratiets formand Poul Nyrup Rasmussen (tv), statsminister Poul Schlüter (i midten) og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (th) under EU-valget i Danmark i 1992. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)


Topmøderne, som det pågående i Bruxelles, er resultatet af mange måneders arbejde, og det er her, de sidste brikker skal falde på plads. Derfor er det ofte kun regeringschefer og topministre, som sidder med ved bordet.

Alligevel er det ikke usædvanligt, at ministrene alligevel får selskab af en embedsmand, der kan give en hånd med.

- Man snyder altid lidt og udnævner en af sine topembedsmænd til 'hvisketolk', som man har lov til at tage med ind for at oversætte.

Vi andre lod som om, at vi ikke så ham, men når jeg fangede hans blik, var vi ved at dø af grin.

Uffe Elleman-Jensen

Det kan dog være svært ikke at blive distraheret midt under forhandlingen.

Det var i hvert fald tilfældet i 1991, hvor Uffe Elleman-Jensen var med til at forhandle Maastricht-traktaten.

- Den britiske premierminister John Major havde taget en chef med fra sit udenrigsministerium og gemt ham under bordet, så han kunne 'hvisketolke'. Vi andre lod som om, at vi ikke så ham, men når jeg fangede hans blik, var vi ved at dø af grin.

John Major (th) var britisk premierminister fra 1990 til 1997. Her står han sammen den palæstinensiske leder Yasser Arafat (tv), som besøgte hans officielle adresse på '10 Downing Street'. (Foto: © Kevin Lamarque / Reuters © Scanpix)

Svært at holde sig vågen

Der kan ofte gå lang tid, før ministrene kommer ud fra de lukkede møder.

Hvis vi var færdige efter en time, ville befolkningen derhjemme ikke føle, vi havde kæmpet

Uffe Ellemann-Jensen

EUs stats- og regeringschefer ud fra torsdagens forhandlingsmøde ved 3.30-tiden, efter at have forhandlet hele aftenen og natten.

Ifølge Uffe Ellemann-Jensen tager EU-topmøderne i dag længere tid.

- Dengang var der kun 12 lande, der skulle blive enige. I dag er der 28 lande.

Maratonmøderne kan dog også skyldes taktiske årsager, fordi regeringscheferne også skal pleje sit image i hjemlandet.

- Hvis vi var færdige efter en time, ville befolkningen derhjemme ikke føle, vi havde kæmpet. Det skal tage en vis tid, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Den britiske premierminister David Cameron sidder her i møde med den polske statsminister Donald Tusk på anden dagen af weekendens EU-topmøde i Bruxelles. (Foto: Francois Lenoir © Scanpix)

Under møderne går der også tid med at spise, og der bliver ofte brugt en del tid på småkontroverser mellem enkelte uenige parter.

- Når det kører i tomgang, og alle skal sige noget, kan det dog være svært at holde sig vågen. Men selvom jeg er faldet i søvn masser af gange, så er jeg heldigvis sådan indrettet, at jeg kan deltage i debatten sovende, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Giv nu bare danskerne, hvad de vil have

Nogle gange kan de lange møder blive for meget.

Da forhandlingerne om de fire danske forbehold havde stået på i mange timer under EU-topmødet i Edinburgh i 1992, fik den daværende vesttyske kansler, Helmut Kohl, nok.

Den daværende vesttyske Kansler Helmut Kohl sammen med Dronning Margrethe under sit statsbesøg i 1984.Kohl var vesttysk kansler fra 1982 - 1998. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix)

- Han slog i bordet og sagde 'Nu er det blevet så sent, at jeg synes, at vi skal give danskerne de forbehold. Vi kan ikke høre på mere pjat', fortæller Uffe Ellemann-Jensen og understreger:

- Cameron er dog i en vanskeligere situation, end vi var i 1992. Han er i tiggerens rolle, da han skal slippe af med noget, som han allerede har forpligtet sig til hjemme i Storbritannien.

Vi burde alle have en 'notetaker'

Derefter sad Jeffrey og tog noter, mens han rakte tunge ad mig

Uffe Ellemann-Jensen

Det helt store emne ved det igangværende EU-topmøde er børnechecken.

Også selvom der ifølge Uffe Ellemann-Jensen er andre større emner, som kunne debatteres, for eksempel flygtningestrømmen og truslen fra Rusland.

Det kommer dog ikke bag på den tidligere udenrigsminister.

- Små emner har en stor symbolsk værdi og kan være meget vigtige i hjemlandene, hvor de er blæst op.

Han forklarer, at det ofte er et gevaldigt puslespil af mange små krav, som skal falde på plads.

Det kan derfor være svært at bevare overblikket under en forhandling, medmindre man har et trick.

- Djævlen ligger i detaljen. Jeg tog altid referater under mødet, som jeg så kunne hive frem i den afgørende fase, hvor andre måske havde mistet overblikket.

Margaret Thatcher var britisk premierminister i 11 år i perioden 1979 - 1990. Her er hun til møde i det Europæiske Økonomiske Fællesskab, der blev afholdt i London i 1986. (Foto: STEVE WILKINSON © Scanpix)

Det simple trick fik engang Margaret Thatcher op af stolen.

- Fru Thatcher blev på et tidspunkt meget fornærmet, da jeg på et tidspunkt under et møde kunne læse op fra mit referat. Hun pegede over på sin ministerkollega Jeffrey og sagde 'We should all have a notetaker. Let us try that Jeffrey', siger Uffe Ellemann-Jensen.

- Derefter sad Jeffrey og tog noter, mens han rakte tunge ad mig.

Uffe Ellemann-Jensens bedste tips og tricks til topmøder:

  • Snyde-tolken: Til de lukkede møder må du kun medbringe én såkaldt 'hvisketolk', der kan oversætte for dig. Du skal derfor udnævne din topembedsmand som hvisketolk, så du kan medbringe personen og dermed have unik viden til topmødet. Gem eventuel en ekstra hvisketolk under bordet.
  • Djævlen ligger i detaljen: Tag løbende noter. Det lyder lavpraktisk, men det kan være guld værd. Udover at det holder dig vågen, så kan du altid hive en afgørende detalje frem, som alle rundt om bordet har glemt. Du vil både fremstå genial og sikre vigtige elementer i aftalen.
  • Sov med åbne øre og øjne: Topmøderne kan trække ud, og det er derfor ok at tage en lille lur undervejs ... men kun hvis man ligesom Uffe Ellemann-Jensen kan deltage i debatterne samtidig.
  • Træk tiden ud: Befolkningen i hjemlandet forventer, at man kæmper med næb og klør for landets interesser ved topmødet. Og ildkamp tager tid. Det kan derfor være taktisk smart at trække tiden ud.
  • Urealistiske ambitioner: Giv de andre statsledere et indtryk af, at du som minimum kun accepterer en traktat-ændring, selvom alle er klar over, at det er umuligt og kræver enorme ressourcer. Dermed har du lidt af give af i forhandlingerne.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann havde ved et EU-topmøde i 1992 succes med at forhandle de fire danske forbehold på plads. Nu deler han ud af sine erfaringer.

Opslået af DR Politik på 19. februar 2016

Nyhedsbrev Tag dr.dk Politik med dig

Få seneste analyser, meningsmålinger og nyheder om dansk politik - hver dag.

Vis alle nyhedsbreve

  • Kun breaking:
  • Alle nyheder:

DR Nyheder på YouTube