EU vil gå forrest ved COP 17

EU skal vise vejen ved Klimakonferencen, der begynder i Sydafrika i dag. Det mener Dan Jørgensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Socialdemokraterne.

EU skal vise vejen ved Klimakonferencen, der begynder i Sydafrika i dag. Det mener Dan Jørgensen, Medlem af Europa-Parlamentet, Socialdemokraterne.

Ambitionerne for klimakonferencen COP 17, der begynder i Durban i Sydafrika i dag, er for lave.

Det mener Socialdemokraten Dan Jørgensen, som er næstformand i Europa-Parlamentets Udvalg for Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed.

- Det er ikke godt nok. Det Internationale Energi Agentur har netop offentliggjort en rapport der viser, at hvis vi skal redde verden fra katastrofale klimaforandringer, så skal vi reagere inden for fem år, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

Intet gennembrud i USA

Oprindeligt var det ambitionen, at man skulle have en klimaaftale, der kunne afløse Kyoto-aftalen, der udløber i ved slutningen af 2012.

Men nu satser EU på, at forpligte landene til at arbejde for en aftale, der først træder i kraft i 2020.

- EU er faktisk lige nu den eneste magtfaktor, som har en progressiv holdning til det her, siger Dan Jørgensen.

Han refererer blandt andet til USA, hvor det endnu ikke er lykkedes Præsident Barack Obama, at få en klimalovgivning igennem.

- Og så længe USA ikke flytter sig, så kan man heller ikke forvente at Kina og de andre lande flytter sig. Derfor er der kun en magt til at gøre en forskel, og det er faktisk EU, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.

EU skal vise vejen

Selvom man ikke regner med, at kunne nå ret langt med en ny klimaaftale i Durban, Så er der alligevel en mening i at mødes, mener Dan Jørgensen.

- Det vi skal gøre er, at gå forrest ved selv at reducere vores CO2-udledning og ved selv at lægge vores økonomier om til mere, at basere sig på vedvarende energikilder.

- Fordi gør vi det, og viser vi resten af verden, at man rent faktisk kan blive ved med at være en konkurrencedygtig region og være grøn, så kan vi håbe på, at der er andre lande der gør det helt af sig selv. Uafhængigt af, om vi har en international aftale eller ej, siger Dan Jørgensen til DR Nyheder.