Fattige lande får klimapenge

De mere end 50 milliarder kroner, som EU forpligtede sig til ved klimatopmødet i København at betale til de fattige lande, er næsten samlet ind.

Oversvømmelse er en af klimakonsekvenserne ved global opvarmning.

Da de deltagende FN-lande forlod Bella Centeret i København i december efter klimatopmødet, var ét af aftalepunkterne, at de fattige lande skulle nyde godt af den såkaldte "Fast Start"-pakke.

Pakken forpligter de rige lande til at give 30 milliarder dollar - det svarer til mere end 180 milliarder kroner - i særlig klimabistand til de fattigste og mest sårbare lande i perioden 2010-12.

Nye penge, ikke genbrugspenge

Af de 180 milliarder skal EU-landene betale 7,2 milliarder euro - næsten 54 milliarder kroner - og her mangler der bare et par hundrede millioner euro, før det mål er nået, oplyser EUs klimakommissær Connie Hedegaard.

- Det er vigtigt, at der er tale om "nye" penge og ikke "genbrugspenge". Så får de mere politisk vægt, understreger kommissæren.

Connie Hedegaard deltager i øjeblikket i en regional klimakonference i Bangladesh, der kører sideløbende med klimaforhandlingerne i Bonn, som begynder i dag.